zgyorfi Creative Commons License 2007.09.10 0 0 41522

Én is megpróbálok nagyon visszafogottan írni E. Szabó könyvéről.

 

Legyen elég a következő megjegyzés. E. Szabó a könyvének 39-edik oldalán levezeti a relativisztikus sebességösszeadási törvényt. Szerinte ez

 

V=v+w(1-v2),

 

ahol v egy vonatkocsi sebessége a töltéshez képest, w a vonatkocsi tetején ülő megfigyelő szerint a vonatkocsi tetején guruló kiskocsi sebessége a vonatkocsihoz képest és V a kiskocsi sebessége a töltéshez képest.

 

Lehetséges, hogy ez valami új sebességösszeadási képlet, de semmiképpen nem azonos az Einstein-félével. E. Szabó természetesen állíthatná, hogy az ő képlete az igazi; követelhetné, hogy kísérleti fizikusok döntsék el, hogy kinek van igaza.

 

E. Szabó viszont így nyilatkozik:

 

"Ami egy kicsit zavaró, és szemléletünkkel valóban ellentétes, hogy a relativitáselmélet hívei a fent bevezetett w fizikai mennyiséget az egyik kocsinak a másikhoz viszonyított 'relatív sebességének' nevezik."

 

Ebből az idézetből következik, hogy E. Szabó a saját képletét az Einstein képlettel azonosnak gondolja és csak a helyes filozófiai interpretáció kreditjét követli magának.  Mármost, jobban tenné, ha többet követelne, mert így nyilvánvalóvá teszi, hogy nem tudja, hogy mit tanít az einsteini specrel.

 

Szerintem ez elég szomorú dolog. E. Szabó ugyanis akadémiai doktori címet kapott könyvéért.

 

 

 

 

Előzmény: cíprian (41521)