Törölt nick Creative Commons License 2007.09.05 0 0 2530
Vinho verde, nekem a "Gatão" ízlik a legjobban, a Gazela-t annyira nem szeretem. De akkor már ha az ínyencségeknél tartunk, nézzük mit ajánlok még:

- vinho verde, valóban (zöld szinu bor, mint mondtam a Gatão márka egy cicával az üvegen, ami amúgy nem mindennapi üveg hanem eléggé kerekded)

- brigadeiro(s) (torta vagy kis csokolade golyocskak, Lisszabonban legfokeppen a Suíça cukraszdaban a Rossio-n, a téren) Vigyazat, ha megkostoljatok, rogton keritek a receptet, hehehehehe...
Es komolyan mondom ez a "pasteis de Belem"-en kivul az az edesseg itt Portugaliaban amit szeretek.. a tobbi mind gáz.. brr.. A portugalok mindenbe "doce de ovo"-t raknak, azaz tele van minden tojassal. Egy jo vanilias croassaint-ot nem lehet enni mert ami vanilianak nez ki az valojaban tojaskrem... Ezen kivul van ezerfele tojaskremes cucc, es akkor mar ha itt vagyunk:

- pão de ló - tojáskremmel toltott egyszeru tortalap. Kivulrol tenyleg egyszeruen egy tortalapnak nez ki, vastagabb mondjuk, es a magyar ember azt gondolna hogy "na, akkor ezt otthon meg el kell kesziteni" de nem.. :) Belul tojaskremmel van toltve, az en nagymamam csinalt ilyen kremet regen: tojassargaja + hatalmas adag cukor. Ezt a portugalok nagyon imadjak...

- filhós - langos, de vigyazat mert edes. :) Vegulis a mialtalunk ismert langos kisebb, erosen kristalycukrozott fajtaja... de nem rossz.

- Pastel de Belém - ezt csak és kizarolag egy helyen keszitik, a krem mar evtizedek (van vagy 100 eve mar) ota egy csalad feltve orzott titka. Lisszabonban lehet kapni a Belém környékén. Kovesd a sok sok sok embert... :)

A tobbit fedezzetek fel magatok :-))
Előzmény: jázminapja (2527)