Törölt nick Creative Commons License 2007.09.02 0 0 8628
Off

Semmi baj a WWII győzteseinek háborús bűnöseit is meg lehet büntetni (én nem tartom jónak egyébként, hogy háborús bűnökre nincs elévülés, akármelyik oldalon), de akkor azt ne úgy kezdjük már, hogy a vaskosan sáros lengyelek elkezdik a zsidókat büntetni, az oroszok meg majd jövőre kérik egy cseh férfi kiadatását, aztán a britek meg elkezdenek bíráskodni egy amerikai repülőtábornokon az embertelen szőnyegbombázások miatt... Szóval szerintem elég visszás, hogy nem saját embereken kezdik ezeket az elítéléseket.

Egyébként három súlyos hiba volt a hozzászólásodban:

- Az amerikaiak nem a jugoszláv ügyekben döntő, hanem egy másik, nemrég felállított, és jövőbeli ügyekre vonatkozó nemzetközi bíróság alól vonják ki magukat - egyébként annak a bíróságnak a hatásköre eleve csak az aláíró országok állampolgáraira lesz. Evvel az a gond, hogy ha olyan véres diktatúrák, mint mondjuk Egyiptom, nem írják alá, akkor rájuk amúgyse vonatkozik, ha viszont aláírják, akkor meg az őáltaluk delegált bírák fognak a demokratikus országok katonái fölött is ítélkezni, ami megintcsak fonák helyzet. Szóval az USA a nürnbergi helyzetet akarja elkerülni, ahol a tömeggyilkos szovjet rezsim bírái bíráskodtak. De ott legalább egy másik tömeggyilkos felett, itt viszont akár demokratikus katonák felett is...

- Az olasz ügy egész más, eddig is voltak kétoldalú egyezmények, hogy az adott országban állomásozó katonák a saját katonai bíróság alá tartozzanak, a magyar katonák fölött se az afgán bíróság fog dönteni, ha elkövetnek valamit. Ennek nincs köze a nemzetközi bíróságokhoz. Az olaszok élvezték, hogy negyven évig nem kommunista diktatúrában éltek, mert az amerikaiak megvédték őket (a saját hülyeségüktől is, pl. a választást szinte megnyerő olasz KP-t se engedték kormányt alakítani), az USA azt kérte, hogy az őket védő katonái fölött saját katonai bíróság ítélkezzen.

- Egyébként az általad említett bűncselekmény még csak nem is háborús bűncselekmény, kb. egy közúti közlekedési bűncselekménnyel azonos súlyú - hogy meghaltak benne annyian, az sajnos a közlekedésben elő szokott fordulni, ha valaki nem tartja be a szabályokat. Ettől még pl. a landsbergi tragédia sofőrje sem kerül azonos szintre egy háborús bűnössel, aki tizenpár embert agyonlő vagy agyonlövet.
Előzmény: showtimes (8627)