marosi.pal Creative Commons License 2007.08.27 0 0 1420
Először a regisztrációs igazolást kell elintézni, majd a lakcímkártyát. Ha a barátod jogosult kedvezményes honosításra akkor a lakcímkártya kiváltása után beadhatja az állampolgársági kérelmet. Ha nem jogosult, akkor várnia kell 3, 5 vagy 8 évet a körülményektől függően és utána adhatja be a kérelmet.*

A regisztrációs igazolást 1 nap allatt kiadják ha minden papír megvan. A lakcímkártya kb. 1 hét alatt megvan.

Magyar személyi igazolványt csak az állampolgárság megszerzése után kaphat, addig a regisztrációs igazolással (regisztrációs kártyával) igazolhatja magát.

"A baratom roman állampolgar de magyarul beszél ,oktobertöl szeretne kiköltözni Magyarorszagra végleg ,szeretnem tudni milyen papira van szüksége hogy magyarorszagon lakjon?"
3 hónapig turistaként minden további prócedúra nélkül tartózkodhat. Ezen 3 hónap alatt, ha magánlakásban tartózkodik akkor be sem kell jelenteni.

Legkésőbb a 93-ik napon regisztrációs igazolást kell kérni. Nem érdemes az utolsó napra hagyni az ilyesmit.

"Hogy kaphat munkat milyen papirt kell hoznia magaval és menyi idöbe telik ?"
Kell keresni egy céget mely hajlandó felvenni. Meg kell nézni, hogy a szakmája rajta van-e a 219 szakma listáján. Akiknek a szakmája rajta van ezen a listán, azoknak automatikusan kiadják a munkavállalási engedélyt a munkaügyi hivatalnál. Ha a szakma nincs rajta a listán akkor az engedély kiadása nem automatikus, hanem 15 napig meg kell hirdetni és csak azután lehet beadni a munkavállalási engedély iránti kérelmet. Itt jegyzem meg, hogy magyar állampolgár házastársának nem kell munkavállalási engedély. Ha jól tudom le kell fordítani magyarra az OFFI-nál (www.OFFI.hu) a barátod diplomáját. A cég üzemorvosától kell kérni egy egészségügyi alkalmassági igazolást. (Ezt a magyar állampolgároktól is kérik ha munkába állnak.) Ez kb. 5000 Ft-ba kerül.
A munkábaálláshoz kell adószám és TAj-szám.

"Halottam erröl az EGT röl,hogy jobb EGT tartózkdási engedélyt kérni, ami olcsóbb és gyorsabb mint a letelepedési. Az EGT hol kaphatja meg hova kell meni?"
Most már nem adnak ki EGT tartózkodási engedélyt, mert megváltozott az idegenrendészeti törvény. Ehelyett van a regisztrációs igazolás kártya.

"Ház van ahol laknank de nem az övé akor hogy irjak be lakcimet a lakcim igazolo kartyára? MIkor megérkezik egyböl kell intezni az állampolgarsagot?
Születési anyakönyvi kivonata van romanul azt le kell forditattni meg a roman szemelyit is? Utlevele nincs mivel Unios tag Romania Magyarorszagal szemelyi igazolvanyal utaztunk amit el fogadtak."
Kötni kell egy szívességi lakáshasználati szerződést vagy lakásbérleti szerződést és a szállásadó(k) alá kell írják a lakcímbejelentő formanyomtatványt is. Ügyintézni a román személyivel is lehet. A születési anyakönyvi kivont fordítása majd az állampolgársági kérelemhez kell.

A regisztrációs igazolás kiváltásához bizonyítani kell hogy el tudja tartani magát és van hol lakjon. Be kell mutatni a munkaszerződést, a munkavállalási engedélyt (aki nem mentes alóla), a lakhatás bizonyítását lehet lakásbérleti szerződéssel, szívességi lakáshasználati szerződéssel, nyilatkozattal, stb. Csatolni kell a lakás tulajdoni lapját (3 hónapnál nem régebbi). Az egészségügyi ellátásra való jogosultágot is kell bizonyítani. (Ezt gőzöm sincs hogyan, talán hozzon magával Romániából egy EUs egészségügyi kártyát-ezt minden román biztosítottnak kiadják).
A regisztrációs igazolás illetékköteles (pár ezer forint). A tulajdoni lapért is fizetni kell.

"Ha magyar állampolgar lesz le kell momndania roman állampolgarsagrol vagy meg tarthatja? Lehet kettös állampolgar is? Vagy ha csak magyar akar lenni akor a roman személyi igazolványával mi lesz? melyiket hasznalhatja mikor utazik a romant vagy a magyart ?Ha Magyar állampolgar lesz nem szavazhat romaniaba ? csak magyarorszagon?"
Nem kell lemondania a román állampolgárságról, lehet kettős állampolgár. Elméletileg a román személyit le kell adnia, ha megkapja a magyar személyit. Ha magyar állampolár lesz attól még szavazhat román választásokon is.

Én kettős állampolgár vagyok. Ami engem illett én megtartottam a román személyimet is, jelenleg két személyim van. Ha elkapnak és kiderül, hogy két személyim van akkor megbüntethetnek, legyen ez az én rizikóm :-)

"HOl kell bejelenti öt hogy van ház ahol lakna.Lehet ideiglenes bejelentes is?
A polgári esküvöhöz milyen papira van szüksége?amit Romaniabol hozna. Hany oldalas a papir és hol kell le forditatni? és menyibe kerül neki ? Hol kérhet papirt a polgari esküvöhöz romaniaba hova kell menie ?"
A bejelentés a regisztrációs igazolás kérelmezésekor történik a bevándorlási hivatalban. Nem tudom milyen papír kell a polgári eskühöz, de asszem már le van írva a fórumban (ha jól tudom a követségről kell valami papír).

"Tartozkodasi engedelyt és a letelepedésit hol lehet elintézni menyi idö mig meg kapja menyibe kerül mi kell hoza?"
Román állampolgár (bármely EU állampolgár) csak regisztrációs igazolást kérhet, tartózkodási engedélyt vagy letelepedésit nem. (Új törvények vannak, sokminden megváltozott az idegenrendészet terén.)

"Ha jön Romaniabol milyen papirt hozon magaval? eleg a személyi meg az anyakönyvi kivonata? "
Hozza magával a diplomáját is és az EUs egészségügyi kártyát (ez utóbbit amúgy is érdemes beszerezni ha EUs országba utazunk).
Az állampolgásági kérelemhez, ha magyar felmenőkkel rendelkezik (és jogosult a kedvezményes honosításra) akkor hoznia kell a felmenők anyakönyvi kivonatait (születési, házassági, halotti) amivel bizonyítja vagy valószínűsíteni tudja, hogy a felmenők magyar állampolgárok voltak.


*Erdélyiek a barátod felmenői vagy regátiak ? (Regát - Románia a kárpátokon túli része)

Ezt azért kérdem, mert ettől is függ, hogy hány év alatt kapja meg a magyar állampolgárságot.
Ha erdélyiek (erdélyben születtek) a barátod felmenői akkor valószínűleg magyar állampolgárok is lehettek a felmenők, így egy-másfél évre csökken az állampolgárság megszerzésének procedúrája.

Ha nincs a barátod felmenői között magyar állampolgár akkor alapesetben 8 évet kell várjon a magyar állampolgárság kérelmezéséig; ha hontalan valaki akkor annak jár kedvezmény és csak 5 évet kell várjon az állampolgársági kérelem beadásáig;ha magyar állampolgár a kérelmező házastársa akkor "csak" 3 évet kell várjon a kérelem beadásáig.

Amint látod a fenti esetek közül a legjobb eset az, ha valakinek a felmenői között voltak magyar állampolgárok. Ez a kedvezmény csak akkor jár ha magyarnak vallja magát.
Nekem van olyan ismerősöm aki mindenkinek azt hangoztatta, hogy román nemzetiségű, az állampolgársági kérelemben pedig azt nyilatkozta, hogy magyar. Mindezt azért, hogy kedvezményesen kapja meg az állampolgárságot. (Jól tud magyarul.)

"A magyar állampolgarsagot hol kell elintézni mlyen papira van szüksége? menyi idön belül készül el? Menyibe kerül?"
Az állampolgársági kérelmet a lakcím szerinti anykönyvezetőnél kell beadni (ott kell kérni formanyomtatványt). Kell igazolni a megélhetést és a lakhatást. A kérelem illetékmentes. A fordítások kerülnek pénzbe és a vizsgadíj 5000 Ft, ha nem mentesül a vizsga alól. Aki magyar suliba járt és ezt tudja igazolni (példul az iskola igazolásával) az mentesül a vizsga letétele alól.

Aki nem mentesül, az meg kell tanulja ezt a könyvet és vizsgázzon belőle. Aki jogosult a kedvezményes honosításra az kb. egy másfél év alatt megkapja az állampolgárságot a kérelem beadásától számítva. A magyar személyi igazolványt az állampolgári eskü után veheti át.

Ennyi dióhéjban.
Előzmény: metal10 (1415)