monyesz Creative Commons License 2007.08.27 0 0 19532

>Jelenleg a nappaliban (legnagyobb tehetetlenségű, nagy fűtött padlófelülettel) van a termosztát és ott nagyon jól tartja a hőmérsékletet, viszont lassan melegszik és lassan hűl. A hálószobák hidegek, mert amint elérte a nappali a megfelelő hőfokot, csak ritkán kell a kazánnak bekapcsolnia, viszont akkor kevés ideig fűt.

No, a két mondatotd szerintem ellentmond egymásnak. Tedd oda a szobatermosztátot, ahol hideg van - márpedig az a hálószoba !
A nappalit ne féltsd a padlófűtés nagy tehetelensége pont a kezedre játszik abban, hogy jó legyen a megoldás, amit többen is javasoltunk.

 

>Úgy látom, hogy egy termosztáttal nem tudom megoldani a dolgot, mert ha átrakom a hálóba, az hamar felmelegszik és hamar hűl. Nem tudom, ennek milyen hatása lenne a lassú nappalira.

Erre írtam, hogy a radiátorok alatti torlószelepekkel tudsz állítani a radiátorokon. Vannak ilyenek ? Ha nincs, akkor simán a radiátorszeleppel (ami nem termós) tudod szabályozni a befolyó víz menyiségét.

 

>Egy másik dologon is gondolkodtam: ha a padlófűtés alacsony vízhőfokot igényel, a radiátor meg magasat, elég-e az a vízhőfok csökkenés, ami a radiátoron történik, mielőtt a víz a padlóba kerül. (A tavalyi meleg tél nem volt mérvadó.)

Nyilván elég, amíg kicsi az elrőmenő vízhőfok, mert vissza tud hűlni. De egy 60-70 fokos előremenőnél nem hiszem hogy 50 fok alá megy a visszatérő. A mai rendszereket 10 fokos, a régieket asszem 20 fokos hőfokkülönbségre tervezték (szokás, elfogadott, stb.). Ekkora hőmérésklet semmi esetre sem jó, sem a padlózat anyagának, sem egészségi szempontból (ezért is mertem írni, hogy elb... egy rendszer).

 

Én mindenképp átalakítanám a rendszert, hogy külön menjen a padlófűtés köre. Azt megértem, hogy az aljzatot nem akarod megbontani. De talán van megoldás, egy tippem mindeképp lenne rá, hogy hogyan...

Előzmény: halajos (19530)