advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.08.26 0 0 86819
Ne haragudj, én nem tudok mással jönni, mint a személyes Finnországi tapasztalattal.

Finnországban a cigány akármit csinál, kap annyi segélyt, hogy nem nyomorszinten, hanem itteni alsó-középosztálybeli szinten élhet. Megkapja. Ott számára ingyenes a színvonalas oktatás, és a gyerek 3 éves korától biztosítják a napköziotthonos foglalkoztatást. Még kifejezetten romák felzárkóztatására kitalált mindenféle extra programok is vannak, és kísérletképpen gyártottak nekik művi munkahelyeket is.
Fajlagosan kb: tízszer annyit öltek beléjük, mint nálunk, és ez az elmúlt fél évszázadban történt, nem egy rövid kifutású dolog, nem most kezdtek vele kísérletezni.

Az eredmény? Nulla. Semmi. Van egy részük, amely totálisan asszimilálódik, megszűnik cigány lenni, de a természetes szaporulat jelentette többlet még ilyen körülmények között is több, mint ez az asszimiláns réteg, ergo a folyamatosan az országot körbefosztogató, feldúló, danajozó lakókocsis cigányhorda jelensége egyszerűen nem tud megszűnni. Semmilyen pozitív diszkrimináció, pénzeszköz ráfordításával sem. Pedig tényleg megpróbálták.

Bocsáss meg, mindent, amit itt megoldásként leírsz ott már megpróbálták, ott volt rá forrás és szándék is - és nem vezetett eredményre.

Én nem félek kimondani: a cigányság alapvetően nem is akar sem integrálódni, sem a többségi normákat elfogadni, sem a törvényeket betartani, sem dolgozni. Esze ágában sincs, és amíg nagyon kemény fizikális kényszerrel nem találja magát szemben, addig nem is fog ezirányba semmiféle lépést tenni. Ahogy írtam: az általad megoldásnak vélt költséges, de meddő lépések legfeljebb lassítanák kicsit a katasztrofális végkifejlet felé robogást, de megállítani messze nem tudnák.

Ha úgy gondolod, nincs igazam, szerintem még egy Finnországi tanulmányutat is el lehetne intézni ezügyben. Szerintem meglehetősen megdöbbentene, amit tapasztalhatsz.
Ezt a problémát pénzzel és pozitív diszkriminációval nem lehet megoldani, mert a másik fél részéről elégséges fogadókészség nincs. Sajnos nekem ez a következtetésem.
Innentől jön az, hogy más megoldást kellene keresni. Határozottabbat. Például nem többletsegélyt adni nekik, ha kegyeskednek bölcsődébe-óvódába-iskolába járatni a gyerekeiket, hanem börtönbe zárni őket, és azonnal és végleg elvenni a gyerekeiket állami gondozásba, ha nem teszik. Nem jutalmat osztogatni ha a budiba szarnak, de még csak nem is pottyantós WC kiásásához kötni a segélyezést, hanem közegészségügyi veszélyeztetésért büntetőeljárást indítani ellenük, lecsukni őket, ha nem teszik, meg kényszerlakhelyet kijelölni stb...

Persze, ezek vad, náci, elvetemült ötletek. Szégyen-gyalázat, hogy egyáltalán eszembe jutottak. Tudom, süllyedjek a föld alá. De akkor sem fog működni, amit mondasz - annyira nem, hogy már kipróbálták, megbukott. Az is, mint minden más.
Előzmény: L-I--F-E (86743)