advocatusdiaboli Creative Commons License 2007.08.26 0 0 86634
Tényleg nem értünk egyet. Először is: szakadjunk el Magyarországtól, meg a mai időszámítástól.

Kis távolságtartással nézve én úgy látom, a cigányság élethelyzete nagyjából az Európába érkezése (jó fél évezred) óta, helytől is időtől független. Másrészt azt látom, hogy pontosan ugyanezen problémákkal ugyanígy küszködnek velük ott, ahol forrás is van, meg a jóval kisebb létszámarányuk miatt megpróbálnak drága, számunkra járhatatlan megoldásokat is (művi munkahelyek stb..).
Én e téren Finnországot ismerem, zenész-zenetanár feleségem több évet élt ott, mellesleg épp két hete jött onnan haza egy egyhónapos ösztöndíjból, folyékonyan beszél finnül, van baráti kör - tudunk tájékozódni.
Elképesztő, de a mindössze tízezres nagyságrendű cigány közösség hajszálpontosan ugyanazokat a problémákat és előítéleteket generálja ott is. Kísérteties az egyezés, nem dolgoznak, lopnak, alapvető normákat nem tartanak be (szemetelnek, zajonganak, nem törődnek fikarcnyit sem másokkal), nem járatják iskolába a gyerekeiket. Ott is tombol a PC, és nem nagyon tudnak velük mit kezdeni. Azon túl, hogy jobb híján kerüli őket mindenki. De ott kevesen vannak, az ország meg gazdaságilag virágzik, elbírják. Eltartják őket, és szentségelnek.
De ez megy Svédországban, Dániában, Norvégiában, Angliában, Írországban. Mindenütt, ugyanúgy.

Sajnálom, de a cigányság így megközelítve számomra nem egy etnikum, hanem egy fogalomkör egy életmód és életfilozófia, ami nem kompatíbilis sehol semmilyen más kultúrával, ő maga is kizárólagosságra tör, és egy másik kultúrával konfliktusmentesen nem tud, és nem is akar megélni. Nem békésen együttélni, hanem a másik erőforrásaiból ellenszolgáltatás nélkül megélni akar. Egy vadász-gyűjtögető ősi kulturális zárvány egy letelepedett, termelő világban.

És ebből adódóan igen, úgy gondolom, hogy a probléma megoldása nem az integráció, mert az kivitelezhetetlen. Marad az asszimiláció, amíg még az lehetséges.

Ha meg jó sokáig vitatkozunk ezen, akkor - mint említettem - félelmem szerint majd marad a polgárháború. Azzal Te is tisztában vagy, hogy a romatelep, amin élsz az összességében, statisztikai átlagban (nyilván vannak pro és kontra kivételek) valójában az általam és magamfajták által befizetett adóból él. A Te rokkantnyugdíjadat is ki kell valakinek termelni. Véletlenül se pejoratíve értelmezd ezt: egyszerű gazdasági ténymegállapítás.
És ha erre egyszerűen nem lesz fedezet, akkor nem lesz semmi. Akkor ott a cigánysornak magáról kell gondoskodni. Amire nem lesz képes, legfeljebb, ha elveszi a szükségleteit mástól. De közben a többi polgár bezárkózik a házába, és puskát vesz a fosztogatás ellen. Előre sejthető, mi lesz ebből.

Én ettől a helyzettől félek, de a jelenlegi trendeket lineárisan interpolálva a jövőbe ennek egyszerűen be kell következnie. Nem is beláthatatlan messzeségben, még talán a mi életünkben. A trendeken tehát változtatni kell. Sürgősen.
Előzmény: L-I--F-E (86628)