Azért az írott, dokumentált történelem is felölel pár évezredet - valamire ez is elég.
A genetika szerepét én sem akarnám túllihegni. De egy gondolatkísérlet erejéig felvethető az, hogy ha az öröklött tulajdonságok szerepe jelentősebb, mint a tanult, szerzett képességeké, és egyes szubkultúrák bizonyos - a társadalomépítésben lényeges - tulajdonságok tekintetében a történelmi pályájuk és beltenyészetük okán jelentősen elmaradtak másoktól, akkor tulajdonképpen a helyzetük reménytelen.
Akkor önerőből soha nem lesznek képesek békés, prosperáló társadalmakat létrehozni, fejlett, virágzó kultúrát építeni, és azt meg is tartani. És vannak bizony a világon térségek (tipikusan fekete-Afrika), ahol egyes jelek ezt a teóriát alá is támasztják.
Hozzátéve: ez akkor is csak egy teória, nem látom bizonyítottnak, sem ezt, sem az ellenkezőjét. Valóban sokkal több hatás érvényesül.
De azt látom, hogy a 7 éves roma kisgyerek úgy kerül iskolába, hogy öt percet nem bír a seggén megülni, három percig nem képes odafigyelni semmire, ellenben beleordibál az órába, ha szóvá teszik, leköpi a tanárt, majd szó nélkül elveszi a társai uzsonnáját, és ezzel a tanár egyszerűen nem tud mit kezdeni. Talán ha porrá pofozhatná, akkor érhetne el eredményt (ezt a Kádár-éra alatt bizony megtehette), de így, hogy a hangját nem emelheti fel, legfeljebb rimánkodhat neki, ez bizony reménytelen. Így ki van az útjuk kövezve a kisegítő iskolákba, ahol összezárnak háromtucat orbákoló cigánygyereket az osztályba, a tanár lenyomja gyorsan az órát, közben nem is figyelnek rá, helyette a 12 éves fiúk a 11 éves lányokkal kupakolnak, majd 16 évesen az ötödik osztályt úgy hagyják ott, hogy még alapszinten írni-olvasni sem tudnak. Ebből így kiút nincs, PC kiút legalábbis nincs. Itt bizony oda kell csapni, jogosítványok kellenek a tanárnak, és a gyerekek szocializációját nem az iskolában, hanem a bölcsiben kell megkezdeni. És gyereknevelésre tényleg pszichésen-fizikálisan tökéletesen alkalmatlan embereket nem szabad engedni gyereket nevelni, a gyerek életét tönkretenni!
Nekem van három gyerekem, és csak azt tudom mondani, hogy számomra egyszerűen érthetetlen, hogy autót nem vezethetek, ha nincs jogosítványom, nem rakhatok még falat sem, ha nincs megfelelő végzettségem, de gyereket azt minden feltétel nélkül nevelhetek, úgy tehetem tönkre egy ember életét ahogy akarom, senki semmiféle kontrollt nem gyakorolhat felette (legfeljebb amikor már vér folyik). Ez szerintem ma már abszurd. Egy felelős gyerekvállalásnak igenis legyen egy minimális emberi és egzisztenciális követelménye, és aki ezt nem üti meg, az ne nevelhessen gyereket!
Mielőtt bárki lefasisztázna: így megy ez például egész Skandináviában. Svédországban-Finnországban - no igen, kivéve az ottani romákat. Azokkal egyszerűen nem tudnak mit kezdeni. És mivel nagyon kevesen, csak pár tízezren vannak, hát nem foglalkoznak vele. De mi ezt nem tehetjük meg. Nálunk ennél nagyobb a tét.