thehassan Creative Commons License 2007.08.24 0 0 21492
Nézd, én sem vagyok harcász. De ha már elzavartak előremeneteli tanfolyamra, hát odafigyeltem. És azt vettem észre, hogy a menet-menetbiztosítás témakört általános harcászatból okították, míg a konvojkísérést nem háborús katonai műveletek témakörben boncolgattuk.
Namármost, arról ugyan lehetne vitát nyitni, hogy a minket okító alezredesbácsik képezik-e a hadtudomány krémjét széles e világban, de mivel te sem vagy harcász (ahogy mondtad), meg én sem, ezért fogadjuk el őket szaktekintélynek.
Ezek alapján nem célszerű összemosni a két dolgot. Különösen azért nem, merthogy egy harcszerű menet esetén (ezt mondták régen "fennáll az ellenséggel való összeütközés veszélye"-nek) alkalmazott menetbiztosításban egy konvojt biztosító erő legfeljebb egy elem részeként jelenne meg.
Azt meg már csak szinte zárójelben jegyzem meg, hogy érdemes lenne a körünkben jelen lévő Hamburgert megkérdezni, hogy ha valamilyen csoda folytán megjelenne ott Afgániában annyi magyar katona, hogy abból össze lehet rakni egy harcszerű menet biztosítását, akkor hogyan is reagálna a helyi lakosság erre a több tucat gépágyú- és géptelenágyú-csőre?
Irakra ugyanez a helyzet az igaz. Nem szabad összekeverni az erődemonstrációt a provokációval.
Előzmény: Éhesló (21417)