Makkoscipo Creative Commons License 2007.08.23 0 0 116
Jóéjszakát!

Egy hír:

Vizsgálják a nagykanizsai rákkeltő házat

Egyelőre nem bizonyított, hogy a pincében lévő transzformátor-állomás miatt halt meg rákban egy nagykanizsai ház 12 lakója. A tisztiorvosi szolgálat átfogó vizsgálata Nagykanizsa hasonló épületeire is kiterjed, de eredmény csak szeptember végére várható.

Teljes körű vizsgálatba kezdett a tisztiorvosi szolgálat Nagykanizsán, hogy kiderüljön: a trafós házakban az átlagosnál több-e a rákos megbetegedés. Az átfogó vizsgálatot azért rendelték el, mert Nagykanizsán, egy Platán sori ház 16 lakásában összesen 12-en haltak meg rákban és az ott élők az épület pincéjében lévő transzformátor-állomást okolják.

A szakemberek jelenleg öt olyan, önkormányzati tulajdonban lévő épületet vizsgálnak Nagykanizsán, amelyekben szintén van trafóház. Első körben statisztikai adatokat vesznek fel, vagyis ellenőrzik az egykori és a mostani lakók egészségi állapotát. Az ÁNTSZ munkatársai végigjárják a házakat és kikérdezik a lakókat.

A munkát nehezíti, hogy a régi lakók közül sokan már elköltöztek, a hozzátartozóikat is nehéz megtalálni, a lakónyilvántartásokhoz pedig, nehezen jutnak hozzá. Így a régi lakók emlékeire hagyatkozhatnak, amelyek azonban nem feltétlenül megbízhatóak - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Oroszi Beatrix, az ÁNTSZ Nyugat-dunántúli Regionális Intézetének tisztiorvosa.

A vizsgálatok még nem zárultak le, de az eddigi adatok egyelőre nem támasztják alá, hogy a transzformátor-állomások közelsége okozta volna a rákos megbetegedéseket ezekben az épületekben. A szakemberek folytatják a munkát, de ennyi adatból még nem egyértelmű, hogy valóban van-e egészségkockázat az ilyen házakban. Amennyiben kiderül, hogy a trafós házakban az átlagosnál több a rákos megbetegedés, akkor további epidemiológiai vizsgálatokat is végeznek, ami bizonyíthatná az elektromos berendezés káros hatását. Az átfogó vizsgálat első eredményei várhatóan szeptember végére készülnek el - tette hozzá a szakember.

(FH) Az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet munkatársai korábban a nem-ionizáló elektromágneses sugárzás nagyságát, és a radon-koncentrációt mérték a nagykanizsai "rákos házban". Az eredmények alapján nem találtak összefüggést a transzformátor-állomás és a rákos megbetegedések között.

Makkos Cipő