Oldman 2 Creative Commons License 2007.08.20 0 0 2241
Megtisztelsz a kérdéseddel!
Szerintem típus és elhasználtságfüggő az ideális arány amennyiben kánikulát feltételezünk 20fokos reggi hőmérséklettel. Amit általában el lehet mondani, hogy a hidegindítás a döntő. Amit elfogadhatónak tartasz hidegindításkor az melegen el fog fogyni rendben, főleg ha van üzemanyag előmelegítő az autóban. Én a 2100-as turbódízel autómba hosszú útra nagy melegben 75-25% (VIVIOL-GÁZOLAJ) arányt preferáltam gyárilag szerelt előmelegítővel.

-Bár a kérdésed nem erre vonatkozott, de legjobb megoldás a két tankos rendszer. Ezt úgy érdemes kiépíteni, hogy önnálló üzemanyagszűrőt kap az alternatív és a hivatalos anyag és utána van beépítve az irányváltó szelep. A célszerűségét az adja ennek a megoldásnak, hogy csak az adagolóban lévő mennyiségnek kell cserélődni ami nem sok, hiszen az adagoló eléggé tele van alkatrésszel, nincs jelentős szabad tér benne. Az utca végén átkapcsolsz gázolajra hazafelé jövet és biztosított a reggeli zavartalan hidegindítás. A reggeli indulást követően az utca végén pedig visszakapcsolhatsz a gazdaságosra.

A hőcserélővel kapcsolatban: Én egy a motorból kilépő kisvízköri vízcsövem (ez azonnal melegszik hidegindítás után!) átmérőjét megmértem. Egy azonos méretű vascsőre vékonyfalú rézcsövet tekertem és ebbe a réz csőkígyóba bújtattam a vízcsövet. Ezt kívülről azbeszszövettel és alufóliával szigeteltem. Kiválóan fűtötte az üzemanyagot az öreg Golfomban úgy, hogy télen az üzemanyagszűrő is kapott szigetelést. Ha a jobb oldali küszöbben viszed hátra a visszafolyóágat és nem a kocsi alján akkor további előnyöket tapasztalhatsz. Két bal oldali küszöb lerohad mire a jobbnak gondja lesz. Kiszárad a meleg csőtől! Télen nem áll meg rajta a hó és a jég és nem utolsó sorban melegebben ér vissza a tankba az üzemanyag. Ezt még azzal lehet megfejelni, ha az előre jövő ággal egybeszigeteled és az melegszik addig is amíg a motortérbe ér.
Bocs a szómenésért! Jó olyan emberekkel beszélni a témáról akiknek nem mindegy, hogy mennyi az üzemanyag ára és saját kezükkel is hozzá mernek nyúlni egy olajos alkatrészhez!
Előzmény: Törölt nick (2237)