kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.08.18 0 0 21016

Kottyatál!

  A tartalékos rendszernek a világ rendberakottabb felén két változata van. Az egyik az amerikai változat, a NATIONAL GUARD and RESERVE COMMANDS and UNITS. Itt például a nemzeti gárdában az US Armynál olyan csapatok vannak, amelyek képesek kiegészíteni az aktív komponenst háborús hadrendre: nyolc gyalog- és páncélos hadosztály, tizenöt gépesített vagy könnyű gyalogos dandár, kilenc légimozgékonyságú páncélos- és felderítő dandár, egy tüzérhadtest tizenkilenc vegyes tüzérdandárral, huszonkettő légvédelmi, légi, vegyi, műszaki, eü., hírszerző, katonai rendőr, hiradó dandárral.

    A tartalékos parancsnokság és csapatai állományában tartalék személyi központ, tartalék támogató központ, három tartalék parancsnokság, kilenc regionális támogató parancsnokság, tizennégy ho. szintű tartalék kiképző központ, öt egészségügyi dandár, öt katonai kórház, hiradó és műszaki dandárok tartoznak.

   Az összetételből következik, hogy amig a nemzeti gárda közvetlenül kiegészítí háborúban - és ma már egyre rendszeresebben békében - az aktív komponenst, addig a tartalék erők ezek logisztikai támogatásáról és háborús veszteségei pótlásáról gondoskodnak. Itt kizárt a civil szerveződés, minden a haderő parancsnokság finanszírozásával és intézkedései alapján történik.

   A másik változatra példa a Bundeswehr Tartalékos Szövetsége, amely alapvetően civil szerveződés, legénységgel nem foglalkozik, csak tisztekkel, tiszthelyettesekkel, de tökéletes átjárás van a civil szervezet és az aktív komponens között, például a tartalékosnak is megvan a gyakorló, köznapi és diszegyenruhája.

   A Magyar Honvédség kidolgozott egy önkéntes tartalékos rendszert a Nationale Guard mintájára, csak képtelen működtetni. Létrehozott egy civil szervezetet is a Magyar Tartalékosok Szövetségét, annak meg nem hajlandó átadni a fennhatóságot a tartalékos komponens felett. Így mindkét változatot lemásoltuk, csak egyiket sem vagyunk képesek működtetni.

   A "gárda-dame"-ok ebbe a résbe kívánnának behatolni és civil szervezetnek álcázva, fegyveres félkatonai szervezeteket kívánnának létrehozni saját korrekt, vagy inkorrekt politikai izlésüknek megfelelően.

 gyula 

 

Előzmény: Kutyatál (21010)