-Survivor Creative Commons License 2007.08.17 0 0 20988

én továbbra is csak kapkodom a laikus fejemet Gripen vs. F-16 ügyben....mindkét oldalnak vannak tetszetős érvei, de most találtam egy régi (2003 szept-i ) cikket, ami "jobboldalon belűlről" kritizálja -politikai érvekkel megtámogatva-az Orbán kormány Gripen döntését, persze csak érintve a témát. ez is egy érdekes aspektus.

"....Annak ellenére, hogy Magyarország elhanyagolható tényező Washingtonban, annyi bizonyos, hogy térségünk fontossága felértékelődött az iraki háború óta. Elsősorban persze Lengyelországé, de a romániai Constantában amerikai haditengerészeti támaszpont épül, és Taszárra bármikor ismét szükség lehet. Az is számít, hogy katonákat küldtünk Irakba.
Az "új Európa" országainak felértékelődése ahhoz is vezet, hogy több amerikai figyelem irányul hazánkra. És egy kívülálló szemével vizsgálva a dolgokat, nem feltétlenül vidám a kép.
Először is, Washington szemszögéből úgy tunhet, hogy Budapest hajlamos fontos amerikai érdekek figyelmen kívül hagyására. Washingtonban hatalmas dühöt váltott ki az, hogy az Orbán-kormány nem az F-16-os, hanem a svéd gépek mellett döntött. Sokkal nagyobb dühöt annál, mint ami a sajtóban "átjött". A döntés, véleményem szerint, komoly hiba volt. Érzésem szerint gyakran ott állunk a sarkunkra, ahol nem kellene és ott nem, ahol kellene. E konkrét esetben ugyanis nem a technikai paramétereket kellett volna latolgatni, hanem a döntés politikai súlyát. Egyrészt Magyarországot -jelenleg-senki nem fenyegeti, másrészt pedig ha támadás érné, nem néhány Gripen, hanem a NATO gépei tudnák megvédeni. De ez az elhibázott döntés már "történelem", ahogyan az Atlanti-óceán túlsó oldalán mondanák. Az viszont nem, hogy ha veszünk F-16-ost, nem veszítjük el a választásokat. Az amerikai-magyar kapcsolatok terén talán nem olyan tanácsadókra kellett volna hallgatni, akik, sajnos, nagyon sikertelenül látszottak munkájukat végezni. Ugyanis Washingtonban tökéletesen értik a politikai üzletet. "Megvettek" volna egy olyan ajánlatot is az F-16-osokért cserében, hogy attól a pillanattól fogva nem leszünk antiszemiták. Értsd: nem antiszemitáznak bennünket. Lantos ide, Lantos oda.
Önök nem tartják figyelemre méltónak, hogy szinte az összes amerikai nagy lap mellett még a Foreign Affairsben, az Egyesült Államok legrangosabb külpolitikai folyóiratában is megjelent - épp a választások előtt - "az Orbán-kormány antiszemita" vád, minden esetben Brinker (vagyis Washington) vádjához hasonlóan, konkrétum nélkül akkor, amikor most, noha a román kormány és Iliescu elnök ténylegesen olyan kijelentéseket tett a holokauszt ügyében, amelyekre egész Izrael ugrott, e kijelentések egyetlen, ismétlem, egyetlen nagy amerikai lapban nem jelentek meg? Igen. Constanta után vagyunk. Képzeljék, ha Orbán Viktor tesz egy Iliescu-féle kijelenést! ..."

 

ps: az aktuális Lantos ügy kapcsán előbányászva egy régebbi Lantos kijelentésekkel kapcsolatos cikkből egy kis részlet.


Előzmény: Némedi László __ (20978)