-Survivor Creative Commons License 2007.08.15 0 0 20761
ráhibáztál.....mert tényleg nagyon keveset aludtam. még most is szédelgek a kialvatlanságtól.
belemélyedtem a Rákóczi szabadságharc előzményeibe, körülményeibe, és véleményem, hogy az emberek 99%-a nincs tisztában a jelentőségével és a megbecsülésre, tiszteletre méltó katonai teljesítményével.
Mert a valóság...hogy a kifosztott, tönkretett országban a semmiből teremtettek ütőképes haderőt-a körülményekhez és lehetőségekhez adaptált katonai doktrínával, stratégiával és taktikai eljárásokkal. Fogékonyak voltak az új katonai eljárások elsajátítására, pl. a császári haderő szuronyokkal való ellátása pontosan 1705-ben indul meg, s a kurucok azon nyomban el ís szedik tölük a szuronyokat (a Pápai helyőrségtől) s még ez évben elkezdik Bajmócon és Besztercebányán a szuronygyártást, és megkezdik a kuruc hadseregnek ezzel az új fegyverrel való felszerelését.
na de a lényegre visszatérve....a Rákóczi szabadságharc 8 évig tartotta magát, és pusztán katonailag nem tudták volna legyőzni!! Gazdaságilag került lehetetlen helyzetbe, főleg a kitört pestis járvány és a nagy éhínség miatt. valamint a suttogó propaganda nyomán felütötte fejét a széthúzás, a gyanakvás és árulás.

miért jutott eszembe?
mert írtad, hogy anno milyen büszkeség töltött el, mint magyar katona...és taglaltuk a katonák hiányzó társadalmi megbecsülését.
nos, szerény véleményem szerint etéren a jelen és a múlt összefügg....a jelen magyar katonáinak társadalmi megbecsültsége, tisztelete szorosan ráépül a magyar katonai hagyományok,teljesítmények méltó megbecsülésére...a múlt magyar katonáinak (függetlenül attól, hogy Bocskai hajdú, Rákóczi palotás, 48-as, I. vagy II.vh-s honvéd, vagy éppen MN honvéd) egyaránt a jelképes magyar katonai "panteonban" a helye......
és nem szabadna engedni, hogy fondorlatos politikai erők aktuálpolitikára meg geopolitikára hivatkozva -ezeket a tartóoszlopokat sunyin kirugdossák.

megdöbbentő, hogy még HT-k is hatása alá kerülnek ennek az agymosásnak....jó múltkorában itt a topikban gúnyolódott és teli szájjal bruhaházott egy HT az egyik katonai ceremónián részt vevő 48-as huszárok öltözékén ("cicanadrágján")
szánalmas, amikor egy HT a hóhérok sugalmazására gúnyolódik, miközben teszik a honvédség nyakára a kötelet.
(elnézést...ez régóta bennem volt...most jött ki)

.

ps: lehet jobb lett volna, ha inkább kialszom magam....:-(
Előzmény: kovacsgyula44 (20721)