Éhesló Creative Commons License 2007.08.14 0 0 20723

Kedves Roland,

a HTI által fejlesztett UAV kalandos történetét nem én vagyok hivatott megírni, mivel társosztályunk küzdött vele több mint 10 évig.

Nagy vonalakban talán az alábbi volt:

Közös meló a csehszlovákokkal (Sojka), magyar elektronika, csehszlovák sárkány.

Mivel a VK nem akarta rendszeresíteni, pénzt sem adott rá, a csehek külön váltak.

A HTI "svarcban" folytatta és keresett hozzá támogatókat, amiket néha talált, néha nem, közben teltek az évek. Részsikerek is voltak: létrehoztak (papíron) egy UAV szakaszt, feltöltésre nem került.

A fejlesztés során folyamatos gondot jelentett a VK és a HM "idegenkedése" és az ügyeletes "kijáróemberek" színrelépése, akik természetesen mindig nagyságrendekkel "olcsóbb" és "jobb" megoldásokat kínáltak.

A végén ők nyertek fontos csatát, mi meg elvesztettünk egy háborút és sok erőfeszítést, tudást dobunk a szemétbe (szokásunk szerint). 

Azt, hogy a háborút ők nyerik-e meg még nem tudni, hiszen rendszeresítése, használata, a sérült eszközök, anyagok pótlása, az üzemeltetők kiképzése még előttük van.

Az a cikk alapján máris megállapítható, hogy több mint 10 év alatt a HM összesen nem költött annyit a magyar UAV-ra, mint ennek az egy készletnek a megvásárlására, és a technikai adataik összevethetőségéről már nem is akarok értekezni, mert még megszólnak a szakterület hozzáértői....

 

Üdv, Éhesló

Előzmény: Farkas Roland (20716)