Törölt nick Creative Commons License 2007.08.06 0 0 2184

Én két problémát látok a Vistával kapcsolatban:

 

1) UAC, ami ugye azt jelenti, hogy ha az UAC be van kapcsolva, akkor sem admin jogokkal futnak a processzek, a bejelentkezett juzer az admin csoport tagja. Ennek két következménye van:

 

a. a felhasználó szemszögéből először is nem igazán emészthető, hogy admin jogokkal rendelkezik az illető, de a processzek mégsem így indulnak. A rendszer igyekszik kitalálni, hogy melyek azok a programok, amelyeket high privilege alatt kellene futtani, de ezt nem lehet minden egyes alkalmazásra megmondani, így többnyire csak a telepítőkkel tették ezt meg. Tipikus példa lehet régi fejlesztőeszköz, mint a Delphi, azt érdemes helyből high privilege alatt futtatni.

 

Ha valaki nem ismerné még esetleg: Shortcut properties, Compatibility fül Privilege level: "Run this program as an administrator". Ilyenkor a shortcut mindel alkalommal high privilege-gel indítja a programot.

 

Az ideális persze az lenne, ha erre nem lenne szükség, mert az így indított program bug-ját ki lehet használni egy alacsony privilege alatt futó process-ből.

 

b. Mint fejlesztő az UAC ott szivat, hogy nem lehet csak úgy akármit felül írni, ha valaki mégis ilyet próbál, akkor az VirtualStore-ba lesz átirányítva. /ezért van az pl, hogy egy böngészó nem tud alapértelmezetté válni/

 

De ez még szerintem a kezelhetőség határán belül mozog, nem mondom, hogy egy átlag júzer-nek ez soha nem fog gondot okozni, mindenesetre nekem ez nem gond /bár néha nekem is kimegy a fejemből, hogy high privilege alatt is kipróbáljam, ami esetleg normál-ban nem megy/

 

2) a másik a driver kérdés, hát igen, ez problémás, a hardware gyártók panaszkodnak, hogy micsoda bukás a Vista, de b*sznak jó drivereket kiadni, érdekes ez.

 

Nekem a Toshiba-val nagy szerencsém van, mert most már minden megy kifogástalanul, és még csak nem is a legújabb notebook-ról van szó /eredetileg XP-t adtak hozzá, 2005-ös modell (vagy régebbi?)/

 

Vissza nem állnék most már XP-re, és nem a csilivili miatt. Egyszerűen ezen a gépen jobban kihasználhatók az erőforrások. Szinte mindenben.

Előzmény: aas (2183)