Bujazliz Creative Commons License 2007.08.05 0 0 20406
Üdv

Tudomásul kell venni, hogy a harckocsi aknák veszélyesek. Aki ismeri a működést és kezelési, telepítési utasítását, az tudja mit lehet tenni vele és mire kell vigyázni.
Az elektronikus aknagyújtók nagy része rádiózavarra nem érzékeny. Ilyen a HAK-1M is.
A földmágneseség változásának előírt tartományának megléte és megfelelő zaj (akusztikus forrás jelenléte) együttesen váltja ki az akna felrobbanását.
Ezt gyalogos, vagy civil nehezen tudja ezt produkálni, tehát a gyalogsági aknához nem is hasonlítható.
A programozhatósága miatt nagyon sok rejtett és nem publikus tartalékai vannak az elektronikus gyújtóval szerelt aknáknak, amelyeket az ellenségnek kell keserű csalódással tudomásul venni.

Sok hozzá nem értő nem katonai "szakértő" (pl. csak szociológus végzettségű katonai szakértő) az harckocsi aknákat szörnyű pusztító eszközöknek tekinti és betiltásukat szorgalmazzák.
Az akna avédelem eszköze. Támadó alakulatok nem telepítenek le előre aknamezőt (az öngyilkosokat kivéve). Azok akik azt szorgalmazzák, hogy az országa vonja ki a harckocsi aknákat a hadseregének rendszeréből, az utat nyit a váratlanul és meglepetésszerűen, vagy gyorsan támadó ellenséges gépesített alakulatoknak. Az ilyet nevezték a középkorban árulásnak, illetve hazaárulásnak.
Előzmény: Törölt nick (20403)