Aszpirin Creative Commons License 2007.08.02 0 0 1404
Valóban,a bevándorlási engedélyhez képest az alábbi két - általam ismert - hozadéka van az állampolgárságnak:
- parlamenti választásokon való részvételi jog (a helyhatósági választásokon már bevándorlásival ill. letelepedésivel is lehetett eddig is, az EU-képviselőválasztásokon pedig EU-polgárként jár a szavazójog, bárhol is éljek az EU-n belül)
- magyar útlevél. Ez leginkább "presztízs" vagy méginkább érzelmi kötődés kérdése sokunk számára, mert elégkevés olyan hely van, ahová magyar útlevélel nem kell vízum, román útlevéllel viszont igen. Az amerikai vízummentességet pl. szinte biztos hogy - ha megkapja - _Romániával együtt fogja megkapni Magyarország, ugyanis - bármilyen furán hangzik - amerikai szemmel nézve az égvilágon semmi különbség nincs Románia és Magyarország között...

Van azonban egy közvetett hozadéka is, ami pénzben is mérhető, és azzal kapcsolatos, hogy a magyarhatóságok által kiállított személyi igazolványomat nem fogadják el az EU-s határátlépésnél. Román személyi igazolványom viszont nincs, mivel azt a követségen elvették anno (én bejelentettem a román hatóságoknak a ivándorlásom tényét - ez lehet hogy ebből a szempontból hiba volt).
Így aztán rá vagyok szorulva az útlevélre, ha EU-n belül akarok utazni, amelyet csak a budapesti román nagykövetségen válthatök ki, ahol ez több mint 30 ezer forintba kerül... és nekem nincs alternatívám, hacsak azt nem tartjuk annak, hogy nem mozdulok ki Magyarországról.

Fenti dolgot egyébként jogilag is aggályosnak tartom, és készölük is valamilyen európai jogokkal foglalkozó panaszirodána felvetni.
Utánanézte ugyanis az EU-s jogrendben, és azt találtam, hogy a "személyivel az EU területén" alapvető szabadságjoga minden felnőtt EU-állampolgárnak. Mivel én felnőtt vagyok, és rendelkezem személyi igazolvánnyal, ez a jog elvileg engem is megillet, még akkor is, ha a személyimet Magyarországon adták ki. Román személyit ugyanis nem áll módomban kiváltani, nem lévén Romániában állandó lakcímem. Ráadásul az útlevél súlyos pénzbe kerül, tehát ez anyagi hátrányban mérhető megkülönböztetés...

P.S. Földiek vagyunk és én is a Bolyaiban végeztem... 1990-ben :-)
Előzmény: marosi.pal (1403)