Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.07.27 0 0 20132
Mások a kritériumainak.
Te asszimetrikus háborúról beszélsz, én inkább kis háborúról.
Valószínűleg teljes mértékben különbözőek az alapdefinícióink is.
Nállam az elsődleges szempont a partizánharc két fajtája:
1. A hadsereg alapú, u.n. ,,kirendelt partizánkodás".
2. A népfelkelés alapú, u.n. ,,népi partizánkodás".

Továbbá a partizánnak van még négy alapkritériuma, amelybe a nomádok, csempészek, stb. igen-igen nem tartoznak bele.

Hogy miért éppen a napoleoni háborúk? Egyszerű. Mert a modern-kori hadviselés onnan veszi kezdetét. Meg a partizán(guerilla) elnevezések is. Ráadásul innen kezdve lehet konkrétan megkülönböztetni a partizán-háborút az egyszerű népfelkelésektől vagy bekerítésben vívott harcoktól.

Ami meglehetősen bonyolult lesz - felállítani egy konkrét kritériumot, amelyből kiindulva tárgyalni lehet a partizán-háborút, mint fogalmat, mert a jelenlegi négy nem mérvadó:
(Aki nem tudja:
1. Rendelkeznek olyan vezető személyel, aki felelőséget vállal embereiért.
2. Jól megkülönböztethető, messziről is kivehető jelzéseket viselnek.
3. Nyiltan viselik a fegyvert.
4. Betartják a háború normáit és törvényeit.)
Ez már önmagában marhaság. Más rendszer kell.

Természetesen egy ókor-középkor összefoglaló is lesz, de nyíltan partizán-háborúról igen kevés esetben beszélhetünk ezidőtájt.
Ráadásul nem magknak a háborúknak a történelmét szeretném újrarágni, hanem a harceljárásokkal és a módszertannal kívánok foglalkozni.
Egy normális katonának vagy rendőrnek semmit sem fog mondani az, ha belemászok a Mackabeusok felkelésének dinasztikus vitákból és gazdasági válságból fakadó történetébe. Viszont az már jobban érdekli őt gyakorlati szempontból, hogy a júdeai fegyverkovácsok úgy juttatták fegyverhez a felkelőket, hogy a rómaiak által megrendelt, szigorúan szabványosított méretű fegyvereket ,,elméretezték" (amúgy fegyvert tilos volt gyártani). A rómaiak azokat nem vették át, viszont nem lehetett tiltani gyártásukat, mivel a római hatóságok rendelték azokat. Ja, hogy nem jók? Bocsika, selejt.

És az utolsó szempont: igyekszem egyszerű rendszert alkotni, és egyszerűen fogalmazni. Mivel a túl nagy okoskodástól és magasröptű elmélkedéstől az olvasók elkezdik felvágni az ereiket.:))))
Előzmény: urál (20115)