Lalo Creative Commons License 2007.07.16 0 0 3488

Egy rövid összefoglaló a Kiss Ulrich féle előadásról.

 

Az előadás és beszélgetés a Kálvin téri református templom melletti egyházi épület tetőterében berendezett előadóteremben zajlott le Kiss Ulrich jezsuita szerzetes közreműködésével.

 

Hogy a szituációt a szabadkőművesek számára érthetővé tegyem, egy hasonlattal élve olyan volt ez, mintha a Nagyoriens páholyában nyílt fehér munka keretében a szimbolikusok egyik prominens személyisége, mondjuk Jászberényi József tartott volna előadást az Opus Dei-ről.

 

Persze ami a szabadkőművesség különböző csoportjai között elképzelhetetlen, az az ökumené szellemében a keresztény és keresztyén felekezetek között mindenapi gyakorlat.

 

Az előadás egyébként a KEVE (http://www.keve.org/), a Keresztyén Vezetők és Üzletemberek Társasága ifjúsági tagozatának, a Fit-KEVE (http://www.keve.org/fit-keve.htm), a pályakezdő értelmiségiek csoportjának a rendezvénye volt.

 

A teremben mintegy 40-50 fő volt, az előbb érkezők egy elején és végén lezárt kettős asztalsorhoz ülhettek, a késők az asztalokkal párhuzamosan 2-3 sorban helyezkedtek el. Az asztalfőn foglalt helyet Kiss Ulrich, aki az  Éneklő Egyház énekeskönyvből kifénymásolt "Az Úristent magasztalom" kezdetű ének közös eléneklése után azzal a trouvaille-jel indította előadását, hogy "lefordította" szabadkőművesre a dal első versszakát:

 

A Világegyetem nagy építőmesterét magasztalom ...

 

A továbbiakban a rendkívül tájékozott és olvasott jezsuita szerzetes témáról témára ugrált, rengeteg irodalomra hivatkozott előadása közben, amelyeket véleményem szerint nem igazán tudtak követni a hallgatók. Talán a legfontosabbnak tartott és legtöbbször hivatkozott mű Gyurátz Ferenc nemrég újra megjelentetett A szabadkőmívességről című könyve volt. Ezzel az előadó teljesen egyetértett, tehát cáfolta az összeesküvéselméletek vádjait, de elítélte a szabadkőművesek titkolózását és a kereszténységgel rivalizáló vallásnak tekintette a szabadkőművességet.

 

Az előadás közben többször és a végén is külön kiemelte problémaként a szabadkőművesség (és a modern kor) relativizmusát, az értékek elvesztését.

 

Az előadás és beszélgetés további részletezésétől egyelőre eltekintek, mert komoly esély van arra, hogy mp3-ban meghallgatható és letölthető lesz az egész, ugyanis az előző előadások hanganyaga hozzáférhető az Interneten:

 

http://vip.tilb.sze.hu/Fit-KEVE/index.html

 

Egyelőre csak képek láthatóak az előadóról és a közönségről:

 

http://vip.tilb.sze.hu/Fit-KEVE/Alkalom-2007-07-09/index.html

 

Kiss Ulrich időközben blogjába egy újabb szabadkőműves tartalmú írást töltött fel és folytatását is ígéri:

 

http://parbeszed.com/blog/index.php/?p=225#more-225

 

 

Előzmény: SolarPlexus (3485)