holland73 Creative Commons License 2007.07.09 0 0 252

Kedves Dió83!

 

Kár hogy a déli út mellett döntöttetek. Eloszlatok egy pár félreértést. Az északi út beszállójánál (egy hatalmas karabíner) nem a lezuhant hegymászók emlékműve, hanem partizán-emlékmű. A déli oldal is csodálatos, de az északi űbereli. Sziklafalon emelkedtek (Tominskova-út) a Prag-út becsatlakozásáig és végig gyönyörködhettek a Vrata völgyben és a völgyet bezáró hágóban. A déli úton a szlovén lokálpatrióta nyugdíjasok fognak jönni, mert náluk a Triglav mászása egy hazafias feeling. Az északi fal nem nehéz! Jól kitett és haladós. Én már jártam itt 3 éve és most is (tegnap jöttem). A szlovéneknél nem nagyon divat a ferrata-szett. Az öregeket és gyerekeket kötik magukhoz és csak egy hámot csinálnak kötélből, rajta egy karabínerrel. A ferrata szakaszok többnyire szögekből áll, amire akasztani felelőtlenség. Az eső sem sokat zavarhat, mivel a viharok 99.9%-a a csúcs környékébe csap. A falak jól tapadnak mivel nagy részük dolomit. Mi is hárman mentünk, azért vittem egy szettet, mert a társaim legkeményebb élménye a Rám-szakadék volt. Senki nem kérte a szettet. A csúcs egy kicsit szeszélyesebb, ha rossz az idő érdemes várni egy kicsit a Triglavski Dom-nál. (Közben hegyicsókákat etetni kesudióval). Óráról órára változik az idő. Sokszor a déli napsütés szokta elolszatni a párás, felhős pamacsokat. A csúcson a szlovéneknél egy hagyomány, hogy aki előszőr jár fent, annak hegymászókötéllel kiverik a hátsóját (persze csak jelképesen).

Szóval szerintem ne adjátok fel az északi utat! És ne a Prag-ot válasszátok, hacsaknem szerettek törmekléklejtőn kipörgő bakanccsal haladni felfelé :)

A csúcson lévő emléktáblák mindegyike szinte villámcsapás. Tehát ha jön a vihar: mobiltelefon kikapcsol, túrabot félrerak és kiszállni az útból. Túrbotot, fényvédőt, sisakot, bicikliskesztyűt és 2-3 liter vizet érdemes vinni (mármint fel a Kotel platóig). Vizet tudtok venni a menedékházakban (2 euro=1 liter). Kávét magatoknak főzettek, mert mindenhol török kávét adnak, de lehet forróvizet is venni (1/2 liter=2 euro).

Lefelé érdemes a Prag-ot választani, mert gyors. Mi most a déli oldalon ereszkedtünk egy elég nagy de GYÖNYÖRŰ úton (Triglavski Dom -> Dom Planika -> Trzaska koca -> Luknja hágó -> Vrata völgy -> Aljazev), sajnos elszámoltuk magunkat, így hajnali 1-kor fejlámpával kóricáltunk a Vrata törmeléklejtőin, de ez egy másik történet:)

Szép időt és jó utat!

Időjárás: http://www.arso.gov.si/vreme/napovedi%20in%20podatki/vreme_si.html

Webcam: http://www.panoramablick.com/index.php?nav_id=967&kat_id=2054&cam_id=1630&lang=&action=showkat

Előzmény: Dió83 (209)