muzsa Creative Commons License 2007.07.02 0 0 1497

Elnézést előre, is hogyha ez itt már offnak számít, de most már csak leírom, hogy mit látott az ultrahangon a doktornő szombat este (sok mást is megnézett, ha már ott voltunk,  és mert a gyerek persze nem akarta úgy pozícionálni magát, ahogy kellett volna):

 

A magzati szív vizsálatánál a szívüregek alakja, helyzete, mérete szabályos. A kamrai sövény zárt. A foramen ovale és a Botallo-vezeték nyitott. Az aorta és az arteria pulmonalis eredése, lefutása és áramlása szabályos.- A vizsgálat alatt ríthmusos szívműködés. Kompenzált keringés. A vizsgálat a jelenleg érvényben lévő szakmai protokoll alapján történt. Súlyos szívfejlődési rendellenesség nagy vallószínűségel kizárható.

 

és akkor a busija:

 

A magzati oldalkamrák hátsó szarva izoláltan tágult, 16 mm-es. A kamrarendszer többi része tágulatot nem mutat. Az agy állományában, gyrificatiójában eltérés nem látható. A median saggittalis sík a magzat helyzete miatt nem vizsgálható.

A fényképen csak a kamrák méretét látom, más méreteket nem jegyzett le...

D1: 1.62 cm

D2: 1.42 cm

D1/D2: 114%

 

Azt mondta ezek alapján, hogy ő arra gyanakszik, hogy a tágulatok azért vannak, mert a kamrákat összekötő sövény(?) hiányzik. És hogy ez azt jelenti, hogy nem tudja a jobb félteke, mit csinál a bal. Erre jól megijedtünk. De rögtön hozzátette, hogy ha más idegrendszeri károsodás, defektus nem társul hozzá, akkor ez így önmagában semmi bajt nem fog jelenteni. Ami miatt aggódhatunk, az a toxoplazmózis (amire van kezelés) és a cytomegália (amire nincs). Talán ez utóbbi a legrosszabb mert azt mondta, hogyha már ekkora tágulatot eredményez, az nagyon nem jó. Hát ezt tudtam meg, jövő hétfőn megyünk újra...

 

Kedves kheiron, ha majd leszel topikközelben, neked mi a véleményed?

Előzmény: Jigael (1495)