tatumadar Creative Commons License 2007.07.01 0 0 1712
Nem fogjátok elhinni, hogy járt apám!

Tegnapelőtt elment a kerékpárboltba, természetesen az 50 évesnél is idősebb Tura Csepeljével, hogy nézzen sárhányót a gépre, mert a mostani erősen oda van már. Felugratott egy járdaszegélyre, jól odacsapta a bringa elejét, aminek hatására a kormány elkezdett balra fordulni. Nem értette a dolgot, nem is törődött vele. A kerékpárboltba érve érdeklődött a bordás sárhányók után, persze nem volt, mire az eladó adott neki egy telefonszámot, mert egy idős bácsi eladja a szinte tökéletesen gyári állapotú Tura Csepeljét. (Édesapám ekkor már gyanította, miről van szó. Még évtizede látta a bringát, akkor meg is állapította - saját fegyveréből kiindulva - , hogy de szépen felújított kerékpár!) Még tegnapelőtt este felhívta az illetőt, hogy mikor tudnának találkozni, szombat 10-ben állapodtak meg.
El is ment a címre, később odahívott engem is. A látvány... Szakik, nekem leesett az állam! '67-ben éreztem magam! Az a kerékpár olyan elképesztő állapotban volt, hogy alig hittem el, hogy még gyári! (A története röviden: anno a Rendőrség szerezte be, hogy legyen, de '89 feb. 23-áig bedobozolva, zsírpapírba csomagolva állt egy raktárban, amikoris emberünknek kiutalták, mert miért ne?-alapon, így a gép negyevnakárhány helyett csak 18 éves!!) Pár perc után megegyeztek az árban, 20 kFt-ban, amit én reálisnak tartok egy ilyen gépért. Ráadásul tavaly volt szerelőnél nagyjavításon, úgy gurul, mint egy álom!
Végül hazatekertünk, én apám fegyverén, ő az újon. Én még elugrottam a bringaboltba egy új fékpofáért, egy 19-es hátsó lánckerékért (mert a mostani nagyon nagy) és egy új láncért, mert lusta vagyok mosigálni, úgyis csak rosszabb lesz. Visszafele jövet ganús volt, hogy én indulás előtt kiegyenesítettem a kormányt, erre megint elferdült balra a kar, de nem nagyon törődtem vele. Hazaérve már édesanyám is ott állt és sűrűn hajtogatta a ,,nem vagytok ti normálisak'', ránk oly sokszor alkalmazott mondatát :D A két gép egymás mellé lett állítva, összehasonlítás céljából, mikor édesanyám megszólalt: ,,gyerekek, a réginek el van törve a villája!''
És valóban.. a bal villaszár keresztbe tört, már csak az anyag kb. 15-20%-a tartotta és mi így mentünk vele! A kerékpár kiszolgált több, mint 50 évet és végképp elfáradt. Apám végül arra a tegnapelőtti ugratásra vezette vissza, mert akkor kezdett a kormány elmászni.

Az egészben az eszméletlen, hogy a hiba keletkezése után pár perccel infót kap egy abszolúte gyári állapotú Csepelről, másnap megnézi, megveszi, örül neki, majd felfedezi, hogy a régi bringája végleg megadta magát! Ilyen csak a mesében van!
/képet majd teszek fel mindkét gépről/