Törölt nick Creative Commons License 2007.07.01 0 0 8367
A franciáknál az alacsony születésszám miatt nem nagyon lehetett további mozgósítással feltölteni a létszámot. A franciák iparának jelentős része ott volt a határ közelében, számadból úgy tűnik, hogy mindössze alig több mint harmadannyi idejük lehetett az ipar és az értékes emberanyag evakuálására, mint az oroszoknak (25 nap vs. 70 nap), most arról nem is beszélve, hogy lényegében nem is nagyon volt hova evakuálni.

Az országterület 5%-ának elvesztése után a franciák már komoly létszám- és felszerelésbeli hátrányból voltak kénytelenek harcolni, az elkerülhetetlen (az oroszok se tudták elkerülni) újabb vereségek után pedig hadiiparuk lényegében egésze német ellenőrzés alá került.

De még ha képesek is lettek volna újabb és újabb hadseregek felállítására, akkor is ezek felszerelésére és harcba vetésére csupán harmadannyi idejük lett volna.

Más szóval: ahogy írtam, a franciáknak sem terük, sem tartalékuk (hátországi és közvetlen katonai tartalékuk) nem volt elegendő a további védelmi harcokhoz. Ennek belátása a francia legfelső politikai és katonai vezetés részéről nem valamiféle ideggyengeség volt, mint megfogalmazásod sugallja ("a francia vezetés... összeomlott"), hanem pusztán a legalapvetőbb realitások belátása. Nevezetesen, hogy ha lenne sonkájuk, csinálhatnának sonkástojást, ha volna egy kis tojásuk...

A franciáknál nagyjából a katonák javuló teljesítménye (fokozódó elszántsága, tapasztalatokból tanulása, stb.) volt az egyetlen dolog, ami rendelkezésükre állt a további ellenálláshoz szükséges három dologból (katonák javuló teljesítménye, tartalékok, tér a további visszavonuláshoz).
Előzmény: Némedi László __ (8362)