Törölt nick Creative Commons License 2007.06.30 0 0 2120

Támadt egy 5letem, a csatos fedelű hordón a csatos rész alatt csinálni kell rá egy szívócsonkot. Valamint még gondokodni kell a hordó falának merevítéséről, mert tapasztalatom szerint még a vegyszeres fémhordók is igen rosszul tűrik még a gyenge  vákuumot is.

 

A tapasztalatod nem alaptalan bár elég pontatlan. Én műanyag kompozít gyártáshoz használok közel űrvákumot, amit egy házi készítésű szivattyúval és egy 200literes hordóból készített vákumtartállyal használok. A szivattyúról itt egy kép:

 

 

Ez egy nagy ipari hűtőház felújított hűtőszivattyúja, 2 hengeres olajkenésű 1000ccm3-es felülszelepelt szivattyú alul jobb oldalt látható a képen, bal oldat egy 4KW-os 3 fázisú motor hajtja a szivattyút, a kettő között a kék izé a nyomásszabályzó, felül pedig egy 22kg-os 40Atm-ás szovjet gázpalack. A szivattyú szívásra és nyomásra is tudom használni. A nyomást festésre és levegős gépek meghajtására használom, a nyomást a 22 kg-os gázpalackban tárolom.

 

Itt van a kép a vákumtartályról.

 Ez egy vastag falú vegyszeres hordó, a végébe van beleheggesztve a vákum méró óra és csőcsatlakozás, valamint egy golyós csap a vészfeltöltéshez. Minden csatlakozást oldható levegős gyorscsatlakozókkal oldottam meg.

Az első kisérleteknél 0.4 Atm vákumnál az első hordóm nagyott huppant és behorpadt a 2 vége, 0.7 Atm vákumnál pedig színte egy bomba robanáshoz hasonlatos zajjal összeroppant a hordó kb 20cm magasra kilapult, összegyűrődött. ezekután meg kellett erősítenem a következő hordót belül, a fenekét levágtam és hosszú vascsőveket heggesztettem bele körbe amiket ki is átlóztam, ezzel minden irányba kimerevítettem a hordót, majd visszaheggesztettem a fenekét a hordónak. Ezzel már 0.98 Atm vákumot is tudok tárolni biztonságosan. A hordó súlya így most kb 70-80kg.

 

A szivattyú kb 4 perc alatt szívja le a hordót 0.98Atm-re, és kb 50 másodperc alatt tudja 5 Atm nyomásra feltölteni a gázpalackot. A kisérleteknél 30 Atm nyomásig próbáltam a rendszert de most le van szabályozva 5-re mert ez az ideális nyomás a levegős gépeknek.

 

Ennek a rendszernek az elkészítése kb 300.000 Ft-omba került, ha ugyanezt készen akartam volna megvenni akkor kb 2 millából úsztam volna meg. Szóval a vákumos cuccok irdatlan drágák még ilyen házi készítés esetén is, és nemigen térül meg az áruk csak ipari alkalmazásban.

Előzmény: Uldin (2114)