Uldin Creative Commons License 2007.06.30 0 0 2115

>Egy kis Metil-alkoholt még elbír és az általam is kikevertek közül a legolcsóbb

 

Ha van metanolod tudsz észterezni is.

 

Kísérlet!

 

Figyelem a metanol nagyon mérgező anyag, belélegezve, vagy a bőrön át is felszívódik !!!

 

A metil alkohol nem tartalmazhat vizet, mert az leállítja a rekciót.

 

1liter metanolhoz keverés közben hozzá kell adni 35-40g (szilárd) kálium-hidroxidot.
Keverni kell !!! , mert oldódás közben felforrhat a metanol. Üveg edényben, vagy legrosszabb esetben is PE palackban lehet összekeverni, a PET palack azonnal kilyukad. Megvan a katalizátoros alkoholát.

 

!!! Vigyázat mert a bőrre kerülve ronda nehezen gyógyuló fekélyek jöhetnek létre !!!

 

A következő lépés:

 

1 liter olajat fel kell melegíteni 60 fokra, egy jól zárható üvegpalackba töltöd, teszel hozzá 1 deci alkoholátot. A fedelet jól rá kell zárni, majd intenzíven össze kell rázni a két anyagot kb. 5-10 perc intenzív rázogatás, keverés után hagyni kell ülepedni. Amikor kivált a glicerin az edény alján, le kell önteni róla az olajat, majd külön edénybe kiöntöd a glicerines alsó fázist. A glicerines alsó fázis ronda sötétbarna színű, kiextrahálja az olajból az összes mocskot, a szabad zsírsavak pedig szappan formában vannak jelen, valamint a fel nem használódott metanol is ide kerül.

 

A következő lépés:

 

Az előző lépést meg kell ismételni, csak annyi eltéréssel, hogy most, a 60 fokra felmelegített 1-szer átésztrerezett olajhoz elég 0,3-0,4dl alkoholátot hozzáadni.
Miután jól összeráztuk, pár órát hagyjuk ülepedni az anyagot, utána le kell fejteni a gicerinről a metilésztert.
 
A késztermékből a vegyszermaradékot sós-vizes mosással el lehet távolítani, ha valaki szükségét látja. Addig kell mosogatni, míg a mosóvíz szép tiszta lesz, amikor a két anyag szétválik. Mosás után az észtert 80 fokra melegítve leadja a maradék vizet.

 

Előzmény: Kutyka (2109)