rezső Creative Commons License 1998.04.03 0 0 54
Az ÉS cikk második fele:


A fiúk már jönnek is

December 12-én pénteken – hat nappal az első számla módosított fizetési határidejének lejárta után – késő délután Vásárhelyi Katalin távozásakor odaszól a Marco Polo ügyeletes recepciósának, hogy hamarosan érkezik egy fax, mindent tegyenek aszerint, ahogy az rendelkezik. A fax-üzenet tanúsága szerint az Ernitus ügyvezetője, Juhászné Fancsali Mária péntek este még szorgalmasan dolgozik, 18 óra 41 perckor maga helyezi a gépbe a Marco Polo ügyeletes recepciósainak nevére küldendő faxot, mely „zálogjog érvényesítése" tárgyban íródott, s mely szerint 19 percmúlva, azaz 7 órakor a Marco Polo-ban megjelenik az Ernitus nevében eljáró Blaskovits László és a Három DOMŐR Kft. tagjai, akik érvényt kívánnak szerezni az Ernitus zálogjogának. Az eseményekről Molnárék a recepciósok telefonhívásából, majd faxából értesülnek. Az Ernitus megbízottai pontban 19 órakor valóban megjelennek a szállóban, és valóban igyekeznek érvényt szerezni a zálogjognak mind a készpénzre, mind az éttermi készletekre, mind a felszerelési tárgyakra, mind a használati eszközökre, mégpedig úgy, hogy az ingatlan recepciója elé biztonsági őr áll, aki minden mozgást figyel.
Szombat reggel Molnáréknál cseng a telefon. Szekeres Imre leverten közli: „Sajnálom, ezt már nem tudtam leállítani, fizetni kell." Molnárék mint addig is többször, egyidejűséget ajánlanak: az Ernitus hozza a hosszú távú szerződést, ők pedig az aláírással egy időben fizetnek. Szekeres ehelyett úri becsületszavát adja: ha fizetnek, meglesz a hosszú távú szerződés. Nem jutnak dűlőre, így december 15-re, hétfőre egyeztető tárgyalásban állapodnak.
Molnárék Csankó János ügyvédhez fordunak – ő ugye egyben az Ernitus felügyelő bizottságának tagja –, aki értetlenül hallgatja végig a házaspár megmagyarázhatatlan lépéseiről szóló beszámolót. Évtizedes ismeretségük tükrében több óvatosságot és üzleti megfontolást feltételezett volna a házaspárról, semmint hogy jogi biztosítékok nélkül mennek bele mégoly csábos üzletekbe is. Tanácsára Molnárék – minthogy egyelőre ők az Universum 100 százalékos tulajdonosai – azonnali hatállyal visszahívják ügyvezetői tisztségéből Vásárhelyi Katalint. Ezzel ugyanis megakadályozhatják további, ellenük irányuló intézkedéseit. Az erről szóló határozattal indulnak a hétfői megbeszélésre.
Az egyeztető tárgyaláson az Ernitus Kft-t Juhász József, az ügyvezető férje és egyben a kft-t alapító DOM Rt. vezérigazgatója és a három nappal korábban a zálogjogot érvényesíteni igyekvő Blaskovits László képviseli. Jelen van még Vásárhelyi Katalin, valamint a Molnár házaspár, Csankó János ügyvéddel. Molnárék ismét előadják, hogy addig nem fizetnek, amíg az opciós jogról is rendelkező hosszú távú szerződést alá nem írják. Az Ernitust alapító DOM Rt.vezérigazgatója akkor hall először az épületre szóló vásárlási opcióról, és arról is, hogy Molnárék csak ennek ígéretében vállaltak a piacinál lényegesen magasabb éves bérleti díjat. Juhászt ekkortól már csak az érdekli, Molnárék vajon mekkora bérleti díjat fizetnének – opció nélkül. A tárgyalás nem vezet sikerre, de arról még nem esik szó, amiről pedig másnap megérkezik a fax Juhászné aláírásával: az Ernitus – tekintettel a bérleti díj kifizetésének megtagadására – azonnali hatállyal felmondja a december 31-én amúgy is lejáró bérleti szerződést, intézkedik a közüzemeknél a szolgáltatások felmondásáról, és az épületet december 31-én víztelenítteti.
Az Ernitus képviselőinek távozása után Molnárék közlik Vásárhelyi Katalinnal, hogy visszahívják ügyvezetői tisztségéből. Katalin az erről szóló taggyűlési határozat átvételét nem hajlandó szignálni, azt Csankó János ügyvéd kénytelen postázni. Az így nyert egy-két nap haladék a későbbi események tükrében nyer jelentőséget. Másnap, december 16-án banki kivonatot kézbesít a posta az Universumnak, mely arról tanúskodik, hogy egy Argonat
nevezetű kft. 2,1 millió forintot utalt át az Universum számlájára, és a pénzt az érkezés napján valaki fel is vette. Molnárék a bankba sietnek. A készpénzt Vásárhelyi Katalin ügyvezető vette fel. Irány a cégbíróság. Ott újabb meglepetés várja őket: az Argonat Kft. – melynek fő tevékenységi köre hajszálra egyezik az Universuméval – november 30-án alakult (alapítói Gönczi János budapesti és Boros György sóskuti lakosok), ügyvezetője Vásárhelyi Katalin, székhelye pedig – a szekszárdi Ernitus írásbeli hozzájárulásával – a Marco Polo Yoush Hostel Nyár utcai épülete. Az aktus során a Marco Polo épületét az Universumnak kizárólagos használatra bérbe adó Ernitus a bérlő hozzájárulásának kikérésétől eltekintett (pedig megkapta volna, hiszen akkor még Vásárhelyi Katalin az Universum ügyvezetőjeként nyilván aláírta volna a saját új kft-jét befogadó nyilatkozatot). Az ügylet zökkenőmentes lebonyolításához Vásárhelyi Katalin személyes nagyvonalúságára is szükség volt. Mégpedig arra, hogy mint az azonosprofilú Universum Kft. ügyvezetője az őt megbízó tulajdonosok hozzájárulásának hiányában is aláírja a cégbírósághozbeadandó nyilatkozatot, miszerint „személyemet illetően összeférhetetlenségi ok nem áll fenn".
A felismerések és információk birtokában Molnárék visszapörgetik az idő kerekét. Kiderül, hogy Vásárhelyi Katalin személyes használatában lévő (mint már tudjuk, otthonában található) tárgyak jó időben, már az Argonat megalakulása előtti napokban megindulnak tulajdoni vándorútjuk legújabb állomásai felé, nehogy a 97 januárjában életbe léptetett pénzügyi rendelkezések – előrelátás híján – akadályává legyenek az ÁFA visszaigénylésének.
Az újonnan szerzett tudással Molnárék sokra nem mennek már, a következő hetek folyamataiban legfeljebb a náluk 10-20 évvel idősebbek mozogtak volna otthonosan. A február 2-ig még hátralévő másfél hónap alatt ugyanis – amikor Molnárék végül elhagyni kényszerültek a lezárandó épületet – mintha visszafordult volna az idő kereke; mintha a sorok
ismét összezárnának; mintha mindegy lenne, hol ki a tulaj, hol ül választott és hol kinevezett képviselő; mintha a jó helyről érkező eligazító szavak nyomán mindenki hadrendbe állna; mintha minden ellenük esküdne össze, és az elképesztő ügyintézési sebesség és következetesség nyomán tankként gázolnának át rajtuk.
Vásárhelyi Katalin mindössze egyszer, december 16-án él azzal, hogy egy nappal előbb nem szignálta visszahívását, mégpedig amikor aláírja a MEVI (korábban Nolda) Rt-ből az Universumba vitt, és újabban az Ernitusnak és az Argonatnak értékesített műszaki és háztartási eszközei utolsó csomagjának adásvételét. A Renault Laguna sorsa addigra már rendeződött, a 16-án érkezett banki számlakivonat 2,1 milliós tétele jelezte, az Argonat ügyvezetője,
Vásárhelyi Katalin – nyilván megtekintett állapotban – megvásárolta a gépkocsit az Universum ügyvezetőjétől, Vásárhelyi Katalintól, és mivel a hitelt az adásvételhez ugyancsak Vásárhelyi Katalin nyújtotta az Universumnak, joggal vette fel ő maga készpénzben az átutalt összeget. Egyéb ügyeket személyesen már nem kell intéznie. A következő felvonás szereplői valamennyien kitűnően játsszák szerepüket, és valamennyien nagy hatékonysággal és szorgalommal dolgoznak, munkájukban pillanatnyi fennakadást sem okoznak a karácsonyi ünnepek, a közelgő újév, s ténykedésüket egyetlen esetben sem befolyásolja az, hogy intézkedésük tárgya egy újonnan bevezetett, egyre nagyobb számú külföldit vonzó szálloda.
A következő komikus közjátéktól eltekintve hamarosan véresen komolyra fordulnak a dolgok: Somogyi Imre Kisdorog Juhé-pusztai lakos december 23-án egy 50 (!) fős szekszárdi vadásztársaság számára szállást keres a Marco Poló-ban szilveszterre, majd mivel nem jár sikerrel, feljelentést tesz a tulajdonos Ernitusnál Szekszárdon (az nem késlekedik továbbküldeni a feljelentést a VII. Ker. Önkormányzat jegyzőjének), s egyben bejelenti 200 ezerforintos kártérítési igényét, mivel szállás híján nem tudta elfogyasztani 24 (!) főre előre kifizetett szilveszteri vacsoráját a közeli Orchidea étteremben. Végül kiderül, a Juhé-pusztai Somogyi Imre szilveszter éjszakáján 11 (!) fő társaságában jóízűen megvacsorázott az Orchideában 4.500 Ft/fő áron. Már csak azért is jól érezhette magát, mert az 54.000 forintos
számlát az Ernitus nevére állíttathatta ki. Idézet az Universum ügyvezetője által Majtényi László adatvédelmi biztoshoz írt leveléből: „… számunkra ismeretlen személyek (…) parkoló személygépkocsikból (CZZ-103 frsz-ú Polski Fiat 126-os, illetve AST-978 frsz-ú Mazda) napi 24 órás megfigyelés alatt tartják a szálloda épületét, illetve a Hostel Marco Polo-ba érkező és onnan távozó személyeket".
Idézet az Universum ügyvezetője által a VI-VII. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán tett bejelentésből: „… több alkalommal előfordult, hogy több főből álló csoport láthatóan nem fogyasztási céllal érkezett a szálló sörözőjébe (…) gyanúsan viselkedtek, jelenlétükkel félelmet keltve az alkalmazottakban és a vendégek körében…".
Az Ernitus ügyvezetője sem tétlenkedik Szekszárdon. Mindenekelőtt – még az egyeztető tárgyalás napján, december 15-én – kiadja az Universum használatában lévő eszközökre vonatkozó leltározási utasítást, és értesíti Molnárékat, hogy a zálogjog érvényesítésére a Nyár utcába rendelt és azóta is ott tartózkodó DOMŐR Kft. tagjainak megbízatása a birtokbavételre is kiterjed. Az Universum Kft-t képviselő Csankó János ügyvéd azonnali hatállyal lemond az Ernitus felügyelő bizottsági tagságáról, még mielőtt megkapná Juhászné Fancsali Mária levelét, miszerint: „mint fb-tag betekinthet az Ernitus ügyeibe, és az onnan szerzett információkat megoszthatja az ellenérdekű féllel, az Universummal".
(Tegyük hozzá: az alakulás óta eltelt másfél évben sem Csankó János, sem más kinevezett Ernitus fb-tag nem kapott meghívót fb-ülésre, Szekszárdon egyszer sem jártak, jognyilatkozatot ebbéli minőségükben egyetlen alkalommal sem tettek.)
Csankó János segítségével Molnárék december 17-én jognyilatkozatot tesznek, miszerint az 1997. június 15-én kelt szerződést bíróságon megtámadják, és az 1997. január 3-án kötöttet kezelik érvényesnek, s ennek tükrében az Ernitus mindennemű, a bérleti szerződés megszüntetésére vonatkozó lépését törvénytelennek tekintik.
Ernitus ugyancsak még decemberben közli Universummal, hogy semmilyen formában nem kíván tárgyalni a bérleti szerződés meghosszabbításáról, és a VII. kerületi Polgármesteri Hivatalnál soron kívüli eljárást kért a szálloda működési és üzemeltetési engedélyének január 1-jével történő visszavonására, és kérik a dolgozókat értesíteni arról, hogy az épületet december 31-én éjfélkor hagyják el.
Idézet az Universum ügyvezetője által a VI-VII. kerületi Rendőrkapitányságon 97. december 30-án tett bejelentéséből: „… mai napon több alkalommal telefonáltak ismeretlen személyek, akik megfenyegettek, ha 1997. december 31-én nem távozunk a fenti ingatlanból (…) akkor onnan akár erőszak alkalmazásával is kitesznek bennünket…".

És hamarosan a sötétség

Már az ünnepek utáni első munkanapon, január 5-én megszületik az erzsébetvárosi Polgármesteri Hivatal felszólítása, mely az Universumot szerződésszegőnek tekinti, ezt követi a MATÁV, a vízművek, a gázművek és az elektromosok – néhány nap leforgása alatt több felelős vállalati szintet megjárt – döntése, miszerint: „szolgáltatásaik megszüntetését (az Ernitus által keletkeztetett) tartozásaik megfizetése sem akadályozhatja meg" (!). A kerületi Polgármesteri Hivatal Általános Hatósági Irodájának útvesztőjében eközben néhány napra elakad az Universum január 5-én érkeztetett birtokvédelmi folyamodványa, miközben azonnal a helyes útra talál az Ernitus január 6-án kelt és 13-án érkeztetett birtokháborítás miatt tett bejelentése, s ez utóbbi alapján ki is tűzik a tárgyalást január 26-ra. S bár a hivatal előrelátásának hála, az Ernitust képviselő öt embert, valamint az Universumot képviselő Csankó Jánost aláírásra kész jegyzőkönyv várja, Csankó nem ír alá. Mindez nem akadályozza Budapest VII. kerület Erzsébetváros jegyzőjét abban, hogy 1998. január 26-án – élve azzal a jogával, miszerint bármely kereskedelmi egységet egy alkalommal 90 napra bezárathat –, elrendelje a Nyár utca 6. szám alatt működő melegkonyhás vendéglátó-ipari üzlet és szálloda bezárását 1998. február 2-tól május 2-ig, valamint azonnali hatállyal visszaadja azt az Ernitus Kft. birtokába.
Molnárék tehát február 2-án elhagyják a szállodát – zsebükben a húszmillió forint plusz ÁFA ki nem fizetett bérleti díjjal –, amit azonnal átvesz a tulajdonos. A vendégek szép lassan elfelejthetik a Marco Poló-t. Annak ellenére is van erre esély, hogy a Pesti Központi Kerületi Bíróság 1998. március 2-án felfüggeszti a Polgármesteri Hivatal Általános Hatáskörű Irodájának január 26-i, a bezárást elrendelő döntését. Az indoklás szerint ugyanis: „a nem lakás céljául szolgáló helyiségek mögöttes jogszabályi rendelkezése, a lakásbérletre vonatkozó szabályozás, a Ptk. 64. paragrafusa szerint birtokvédelem mindaddig megilleti a bérlőt, illetve a volt bérlőt, amíg a jogerős kiürítési bírósági határozatot végre nem hajtják". A következő tárgyalási nap 1998. március 27-én lesz a PKKB-n, és az Universum által a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiumához benyújtott bérleti szerződést támadó keresetet pedig április 9-én már érdemben tárgyalja a bíróság.
Molnárék addig sem unatkoznak. A jövő hétre teljes körű APEH vizsgálatra rendelték az Universum Youth Hostel Kft-t az APEH Petneházy utcai székházába. Volt munkatársaik egyébként várhatóan nem maradnak munka nélkül. Az Ernitus megbízottai jobbnál-jobb ajánlatokkal bombázzák őket. Talán a kilencven napot sem kell kivárniuk, kis szerencsével a szálloda már áprilisban megnyitja kapuit. Vajon Marco Polo lesz a neve?