Farkas Roland Creative Commons License 2007.06.06 0 0 18747

Szia Eheslo,

mondom akkor megegyszer: Petro Canada olajat hasznalok, nem amerikait. A Petro Canada tobbsegeben a kanadai Albertabol szerzi be az olajat (plusz Venezuela, kelet-kanadai tengerpart, de nem Irak). Albertaban olajhomok (Oil Sand) banyaszat folyik, centrifugalassal nyerik ki az olajat, draga megoldas, csak hordonkenti 60 dollar felett eri meg igy termelni.

Most ez nagyon beindult, akkora munkaero hiany van Albertaban, hogy mar a MC Donalds sem tud 14 dollaros orabernel olcsobbert melost toborozni. A noverek es orvosok is dupla annyit keresnek, nekem egy haverom ment most at oda, beszerzo egy olajvallalatnal evi 100 ezer dollaros fizetesert (plusz jutalom, attelepulesi dij, stb...). Mar a biztonsagi orok is 17 dollaros oraberrel kezdenek.

 

Albertaban annyi olaj van, hogy komoly adu a kanadai kormany kezeben az USA-val vivott kereskedelmi megallapodasok (pl faarura es tuzelofara kivetett buntetovamok) soran. Ennel dragabb lesz idovel az itt talalhato ivoviz kincs, abbol az USA mar most hijan van!

 

Erdekes dolgok ezek, Kanada most nagyon nekiallt fejleszteni a haditengereszetet (uj jegtorok, tengeralattjarok...) mert egyre fontosabba valik az eszaki teruletek feletti kontroll visszaszerzese. A globalis felmelegedessel nemcsak a vizkincs valik fontosabba, de hajozhatova valnak a szorosok is es igy a Panama csatornat majd ki lehet iktatni a tavol-keletrol az USA keleti partjara iranyulo aruforgalombol, mert eszaknak rovidebb lesz az ut!!!

 

Vannak itt erdekes nemzetbiztonsagi vetuletei a dolgoknak.

 

remelem nem untattam vele senkit,

udv

Roland

 

Előzmény: Éhesló (18743)