Uldin Creative Commons License 2007.05.31 0 0 2059
 >Kis technikai segitség kellene. >Az ülepitett olajat mivel lehet át"szivni" kisebb tartályba? a hagyományos

>gumi slag nem jött be, alig folyik rajt.. Van valami occsó szivatttyu ötlet?

 

A legeccerűbb venni egy barkácsfúrógépbe befogható gumilapátos szivattyúfejet, érdemes satuba befogni a cuccot, különben magadra tekered a slagot. :-)) 1-2 ezer Ft-os beruázást igényel.

 

A térfogatkiszorításos szívattyúk jobbak ide, de a minimál kínai piacon kapható 6000Ft-ért 40liter/perces kapacitású bronz lapátos folyadékgyűrűs centrifugál szivattyú, szívó oldalon tegyél rá egy lábszelepet az első akció alkalmával fel kell önteni a cuccot utána a többit a lábszelep elintézi. Pozitív dolog, hogy a lábszelepnek van egy durva lukú dróthálója, ami által a nagyobb dzsuvákat nem engedni be a szivattyúba trancsírozásra. Egyébként annyi hátránya van a dolognak, hogy a centrifugál szivattyú, ha beszívja az aljáról a kiülepedett mocskot kolloiddá veri szét, amikor átmegy a lapátozáson. Ezt a cuccot  megint  hetekig lehet ülepíteni. Egyébként más gond nincs vele. 2-3 bárt tud nyomni, ha befogod a cső végét reszelős hangon jár, de nem ég le a motor.

 

Ha ennél is profibb cucc kell, szerezz egy kopott, MTZ hidraulika fogaskerék szivattyút. Figyelem !!! kopott állapotban is tud 40-80 bárt nyomni! 1kW-os 1500-as fordulatú aszinkronmotorral érdemes összeapplikálni, rugalmas tengelykapcsoló és motorvédelem nem ártalmas, ha be van iktatva.  

 

Házi gyártmányú ülepítő és szűrőberendezés:

 

hozzávalók:

 

1db 100literes vegyszeres hordó

pár méter L vas

Egy kidobott szekrény ajtaja, vagy valami hasonló

1db 20cm átmérőjű tésztaszűrő

Vízvezeték szerelésnél használatos szerelvények

teflon szalag

golyós csapok stb...majd részletesen kitérek rá..

kell 1db kiselejtezett hajdúsági centrifuga, működő állapotba feltuningolva

1db kislavór a centrifugához olajgyűjtőnek.

kell még egy darab lepedő szűrőzsák alapanyagnak

 

Az ezermester újságban még nem írtak erről cikket!

 

Az L vasból készíteni kell egy keretet, melyre a 100 literes hordó pereme felfekszik, majd hegeszteni kell 4 darab lábat a keretre, olyan magasnak kell lennie a tákolmánynak, hogy beférjen alá egy hajdúsági centrifuga + elférjenek a szerelvények is golyós csap stb. Jó esetben a hordó nem tud lecsúszni a keretről és ha, feltöltöd olajjal akkor sem borul fel :-)) A hordó alját fel kell nyitni mint egy konzervet kalapács + véső alkalmas a feladatra, sarokköszörűvel érdemes lekapni a sorját. A hordó teteje lesz az alja a ketyerének. Felül, ami most már alul van, található két menetes "dugó" 1db 3/4 coll-os és 1db 2coll-os, ezeket ki kell csavarni nem kellenek a továbbiakban. A 3/4-es lukba betekerünk teflonnal tömítve egy közdarabot, és egy csapot pl. 3/4 coll-ost vagy amilyet akarunk és tudunk. Ez lesz a szmötyi leengedő csap. A csap alá tegyünk még egy menetes végű vascsövet vagy slagvég +egy darab tömlőt, hogy lejjebb ürüljön a szmötyi. A 2coll-os menetes lukba megy egy k/b-s 2" per 3/4" közdarab a 3/4-es lukába a közdarabnak felülről félig betekerünk egy 10-15cm-es ülepítő csonkot a tetejére mehet egy záródugó, a záródugó alatt pár helyen befűrészeljük, így a szmötyi nem ülepedik bele a csonkba. Alulról a 3/4-es lukba betekerünk egy közdarabot, a két csövet jól egymásnak feszítjük, pesze a teflon tömítőt itt sem sajnáljuk a menetekből. A közdarabra mehet egy 3/4-es golyóscsap. Itt csorog majd az ülepített anyag le. Ezt a cuccot betekerjük teflonnal tőmítve a hordó 2"-os menetes lukába.

            A következő feladat hordófedél készítése, előszűrő berendezéssel:

 

Ez bizony haladóknak való feladat, mert kell hozzá egy asztalosok által használt kézi felsőmaró. A rossz szekrényajtó közepén fúrunk egy kis lukat "mennyi luk van itt hihetetlen" ez a luk lesz a bázis. Ki kell marni az ajtóból egy kört, ami átmérőre 5-10 centivel nagyobb átmérőjű, mint a hordónk átmérője. Ha ez megvan, marnunk kell a fatetőbe egy kb. fél centi max. centi mély hornyot a hordó átmérőjének megfelelő átmérőben. Ennek a horonynak a feladata az, hogy amikor rátesszük a hordóra a fedelet ez a horony akadályozza meg a fedél lecsúszását. Hátra van még az előszűrő elkészítése. Megint marni kell. A félgömb alakú tésztaszűrőnek kell marni egy lyukat a fedél közepére, akkora átmérővel, hogy belefeküdjön, de ne essen át a lukon. A tésztaszűrő beszerzésénél vegyük figyelembe, hogy lehetnek nagyobb rántott hús darabok is az olajban. Nálam egy sűrűszövésű kb. 20cm átmérőjű konyhai tésztaszűrő van beépítve. Ide kell önteni a mocskos olajat. Az olajban úszkáló szezámmagokat már megfogja. Extra felszerelésként még szerezni lehet egy lábas fedőt is, amivel az előszűrőt fedjük le, akkor célszerű a használata, ha szabad ég alatt, vagy poros helyen áll a berendezés. De fóliával is lehet takargatni a szűrőt az ülepítési fázisban. Az ülepítő össze is állt, az állványzatra feltesszük a hordót csapokkal lefelé, a tetejére rátesszük a fafedelet és az előszűrőt. Az ülepítő csonk alá kell betenni a hajdúsági centrifugát. A lepedőből varratni kell az asszonnyal egy szűrőzsákot, ami a centrifuga dobjába passzol és annál kicsit hosszabb. a kilógó részt a dob külső oldalára kell visszahajtani, ha jó passzentosra varrta anyó, akkor nem akad be sehova forgás közben. Az ülepítés után az olajat az ülepítő csonkon keresztül a forgó zsákszűrő centrifugába engedjük, óvatosan nagyon vékony sugárban. A cetrifugális erő átpasszírozza az olajat a zsákon, a szmötyi meg marad a zsákban, Ami marad a zsák felületén olyan mint a kocsikenőcs :-)), A maximalisták az ülepített, szűrt olajat még egyszer ülepítik, vagy 1 mikronos vízszűrőn átengedik. 1 mikronos szabvány vízszűrő betét rendelhető a Cole-Parmer katalógusból, 10"-os 20"-os hosszúságú is kapható, címük: Kűrt J. Lesker Co. Bp. 1146, Gödöllői utca 19/a.

 

Legyen olajos a kezetek....