Whitebird Creative Commons License 2007.05.22 0 0 785
Sziasztok!
A pátyi sárkány és siklóernyős csapatoknak küldöm, a következő linket, és természetesen azoknak is, akiket érdekel a hazai sportrepülés sorsa,
Üdvözlettel,
Whitebird

http://lhbc.fpn.hu/_dwad_/frameset.php?path=http://lhbc.fpn.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=506&Itemid=64

Kapcsolódó anyag

MTI. sajtóközlemény.

Tiltakoznak a sportrepülők

A sportért felelős miniszter, Lamperth Mónika segítségét kérik a sportrepülők, miután egy közelmúltbeli hivatalos egyeztetésen, kétségbe vonták a hagyományokkal rendelkező légisportok létezését!

Az ügy előzménye, hogy az év elején váratlanul 7.500, forintról (ami mértéktelenül magas volt, addig is) 25.000, forintra emelték a sportrepülők, kötelező egészségügyi vizsgálatának díját, amit az érintettek elfogadhatatlannak tartanak. Emiatt, egyeztetést kezdeményeztek az Egészségügyi Minisztérium illetékeseivel. A múlt heti megbeszélésen az egészségügyi tárca illetékes szakállamtitkára (Dr. Baraczka Mariann) mellett, a Közlekedési Minisztérium, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Magyar Repülő Szövetség, a Farkashegyi Repülőklub, a Kecskeméti Repülőkórház, a légi irányítás (HungaroControl) képviselő vettek részt.

Kiderült, hogy a repülőorvosi vizsgálat egységesen 25.000 forintos díját, a Kecskeméti Repülőkórház (a HM) állapította meg, és kifejezetten kérte a kiterjesztését, minden légijármű vezetőre. Mint kiderült, a díj, a vadászpilóták számára előírt vizsgálatok, legfullosabb díjtételeinek összesítése. A sportrepülők képviselői, a megbeszélésen elfogadhatatlannak nevezték, hogy a számukra előírt, egyszerűbb vizsgálatokért, ugyanannyit kell fizetniük, mint a vadászpilóták, legmagasabb szintű ellenőrzéséért. A Légiközlekedési Igazgatóság hatósági orvosa, Dr. Hardicsay Gábor és az általa képviselt orvos lobbi kifejtette, hogy sportrepülés nem létezik hivatalosan, és ezért, a diszkriminálásuk miatt beadott panaszuk, nem megalapozott. Ezért mindenkire, egységes ár vonatkozik, függetlenül, a vizsgálati eljárásoktól, ami a sportrepülők ténylegesen vizsgálati díja szerint, csak 3.860, forintba kerülne.

A sportrepülők képviselői szerint, ez az álláspont, önmagában is valótlan és felháborító. Ami azt sugallja, hogy csak kereskedelmi repülés létezik, és ezért a sportrepülőket, iszonyatos mértékben sarcolhatják, a jövőben is, valótlan vizsgálati díjakkal, és felesleges hatósági díjakkal. A sportrepülők, érvelésünk alátámasztásaként, kérik a sportügyekért felelős minisztert, Lamperth Mónikát, hogy segítsen a sportrepülőknek, egy a létüket bizonyító okirat, gyors kiadásával. Addig, míg az orvoslobbi, el nem éri célját, a minisztériumot megvezetve, és erőszakolja meg ismét évekig, a több ezer főt számláló, sportrepülő társadalmat!

Budapest, 2007. május 17.
Sportrepülők Érdekvédelmi Fóruma