indexforum!!+!! Creative Commons License 2007.05.17 0 0 20
Sziasztok!

Találtam egy útleírást Görögországról - ami tartalmazza Athen és Peloponészoszi félszigetet is - belinkelem, hátha tudok ezzel segíteni. Jó olvasást!


Forrás: www.utirany.hu

Nagy görög körutazás 28 napban - 2006.

Szinte minden, amit egy ötezer kilométeres görög túrához tudni kell - utak, árak, látnivalók, strandok. Tömören, praktikusan, frissen. A végén link a kinyomtatáshoz.



Az út állomásai

I. Szeged - Makrygialos

Röszke (határállomás) - Novi Sad - Beograd - Nis - Tabanovce (határállomás) - Skopje - Gevgenija / Evzoni (határállomás) - Evzoni (Thessaloniki felé) - majd (Athen felé) - Makrygialos

II. Fakultatív kirándulások

Makrygialos -ról (Olümposz, Litochoro - Meteorak, Kalambaka - Tembi völgye - Platamon-i vár - Edessa vízesésrendszere

III. Makrygialos - Parga

Veroia - Kozani - Ioannina - Iougumenitsa - Parga

IV. Parga - Lefkada-szigete

V. Lefkada-szigete - Olümpia - Tolo

Arta- Rion-Antirrion - Patra - Pyrgos - Olümpia - Tripoli -Nafplio - Tolo

VI. Tolo - Sparta

Tripoli - Sparta - Mystras

VII. Tolo - Athén

Epidavros - Myküne - Korinthosz Athén

VIII. Athén

IX. Athen - Makrygialos

(Athen - Lamia - Larissa Makrygialos)

X. Makrygialos - Szeged

I.) Szeged - Makrygialos

Útvonal: Szeged - Röszke - Novi Sad - Beograd - Nis - Skopje - Evzoni - Makrygialos
Összesen: 880 km

Menetidő: 11 óra

Aki Budapestről indul az M5 autópályán gyorsan és egyszerűen eléri a magyar - szerb határt.
Újonnan átadott határépület vár ránk a magyar oldalon. Elkérik az útlevelet, forgalmi engedélyt, céges autó esetén meghatalmazást, illetve a vámos megnézi, hogy mit viszel. Majd a szerb oldalt megtalálva - labirintusos úton elérve - egy bódéból intézik az egészet.
Aki 2000 eurónál többet akar kivinni az országból, azt be kell jelenteni.

Határátlépést követően 5 km-t rosszabb úton teszünk, majd felhajtunk a félkész autópályára. Ez az út egy három sávos - de előzéskor négy autó jól elfér rajta -, széles út, ami Belgrádig elvisz. Le- és felhajtóknál a 80-as illetve a 60-as táblákat ajánlatos komolyan venni, mert rengeteg rendőr dolgozik, és méri a gyorshajtókat. Belgrád-ig több szakaszon építik az utat, itt is sebesség korlátozás van érvényben.

Az első fizetőkapu a határtól 95 km-re találjuk 430 dínárt kérnek a személygépkocsira.
A második fizetőkapu a határtól 160 km-re találjuk, ahol ismét 430 dinárt kérnek. (euróval is lehet fizetni, de ajánlott szerb dínárt váltani a határon vagy még itthon, mert sajátos módon váltják az eurót a fizetőkapuknál (10% haszon) )

Belgrádba érve egy kétszer két sávos úton érkezünk be. Itt is 60-as tábla van - ugyancsak mér és dolgozik a traffipax. Éles jobb kanyarral érkezünk be a városba, majd követjük a TRANZIT / NIS feliratot. Ez vezet rá a belgrádi körgyűrűre. (ingyenes).(Visszafelé Novi Sad / Tranzit táblát kell követni) Ez egy osztott pályás út, ahol sok benzinkutat és shopot találunk. Belgárdot elhagyva megérkezünk egy fizetőkapuhoz, ahol csak jegyet kapunk. Ezt a jegyet meg kell őrizni addig, amíg le nem hajtunk.

Belgrád - Nis között jó minőségű autópálya van. Letérés nélkül megyünk Nis-ig. (a várost ki kerüli az autópálya) Nis előtt fizetőkapu, elveszik a jegyet. Ezért az útszakaszért 1130 dínárt kérnek. Minden kapu előtt főleg a belgárdinál rendőrök állnak.
Haladunk tovább egyenesen, majd itt kettéválik az út. Az egyik megy Bulgária felé (Sofia, Pirot) jobb kanyarral lehet letérni, de mi megyünk egyenesen Skopje - Thessaloniki felé.

Nis után 30 km-rel (Doljevac) lesz egy fizetőkapu, ahol elkérnek 260 dínárt. Innentől a határig nincs autópálya, 60-as és 80-as táblák váltogatják egymást egy kétszer egysávos úton.

Tabanovce a szerb - macedón határállomás. Itt lehet pénzt váltani (0-24 h), wc illetve étkezési lehetőség van.

A Határ után van egy 60-as tábla, itt is mérnek a rendőrök. Tovább haladva egyenesen rávezet az út az autópályára. 180 km kell megtennünk, majdnem készen van határtól határig a pálya. Ezt a távot 2 - 2,5 óra alatt le lehet vezetni.

GEVGENICA - EVZONI makedón görög határállomás. Itt található egy vámmentes bolt (Duty Free). Érdemes betérni a szeszes italok olcsóbbak. (Visszafelé úton csak EVZONI tábla van kiírva ezt kell követni! )

Miután átjutottunk a határon, autópályára érünk Görögországba. Evzoni-nál lehetőség van tankolásra. Majd kövessük Thessaloniki táblát, ezután egy elágazás esetén Athen felé menjünk. Ekkor rákerülünk E75 / 1 útra ami Athen-ig vezet. Lesz egy fizetőkapu, ahol 2€ kérnek. Makrigialos lehajtónál kell letérni.

Makrygialos egy csendes szép kis halászfalu. Mára már felfedezték a turisták (magyarok), de nem lepték el. Az éjszakai élet szerény. A tengerparti sétányon vannak tavernák és shop-pok. Tengerparti része homokos, lassan mélyülő meleg vizű. Nem bevásárló központ. 2-3 souvenir shop található.

Mi itt kerestünk apartmant. Hotel Maria Apartmanházban laktunk. Ajánlom mindenkinek. Szép, tiszta, kényelmes. 5 személyes, 2 hálószobából egy nagyszobából, konyhasarokból álló, légkondival és TV-vel, 2 erkéllyel felszerelt apartman. Ára 35-45 euró (idénytől függ) / éjszaka / apartman. Parkolási lehetőség a ház előtt. (htlmaria@otenet.gr)

Tankolási, étkezési és fizetőhelyek felsorolása a magyar határtól Makrygialosig

Magyarországon, aki az M5 autópályáról jön, fontos, hogy csak a kecskeméti csomópontnál van benzinkút közvetlenül a pályán!

0 km-nek választottam a magyar-szerb határt.

53 km ÖMV kút VIVA étterem lánccal 0-24 oda-vissza
73 km Europetrol 0-24 h görög ország felé

95 km fizetőkapu 430 dínár

145 km ÖMV kút 0-24 h oda-vissza

160 km fizetőkapu 430 dínár

161 km AVIA benzinkút 0-24 h
185 km Beograd-körgyűrűnél több 0-24 h benzinkút található
[éles jobb kanyarral érkezés a városba. NIS / transit felirat követése. ]

215 km ELP benzinkút görög ország felé
230 km EKO benzinkút oda-vissza
260 km jól felszerelt benzinkút oda-vissza
300 km Hotel - Bár
305 km ÖMV kút 0-24 h oda-visza
333 km JP kút görög felé 0-24 h
333 km MOL kút 0-24 h Magyarország felé

416 km fizetőkapu 1130 dínár

510 km Lukoil benzinkút 0-24 h oda-vissza
540 km Lukoil benzinkút egyszerű benzinkút

Macedónia

Makedon-szerb határnál pénzváltási lehetőség van, étterem, wc 0,5 €
580 km benzinkút 0-24 h görög felé

fizetőkapu 50 MKD

600 km benzinkút, étterem lánccal és szállással 0-24 h

fizetőkapu 85 dínár

650 km benzinkút 0-24 h

Görögország

760 km makedón-görög határ-> GEVGENICA- EVZONI

765 km Evzoni-nál benzinkút 0-24 h oda-vissza
780 km benzinkút 0-24 h oda-vissza
Thesszaloniki tábla követése E75
Athen tábla követése E 75 / 1 (jobb kanyar)

850 km fizetőkapu Menthoni előtt 2 €

880 km Makrygialos


II.) Kirándulási programok Makrygialosról.

1) Olümposz hegy:

Útvonal: Makrygialos - Katerini - Litochoro 2 X 50 km

Makrygialosról indulva követjük a táblát, Athen irányába felhajtunk az autópályára. (bal kanyar) Katerini csomópontnál van egy fizető kapu itt elkérnek 2 €. Majd haladunk tovább Larissa / Athen irányába. Majd a Litochoro csomópontnál kihajtunk. (jobb kanyar). Majd haladunk egyenesen Litochoro irányába. Innen már ki van táblázva az Olümposz hegy.

Nemzeti Parkba kirándulást tehetünk az Olümposz hegyen. Választhatunk több túra útvonalat. Különösebb hegyi felkészülést nem igényel a rövidebb túra.

Litochoro:

305 m magasan fekvő kanyargós, szűk utcákban bővelkedő település az Olümposz lábánál. Több étterem és souvenir shop várja az odalátogatókat. Innen el lehet jutni az Olümposz hegyre. Szamáron vagy saját gépkocsival is fel lehet jutni a Nemzeti Park területére, ahol ingyenesen lehet parkolni. Itt található Zeus fürdőkádjai is.

2) Platamon-i vár:

Útvonal: Makyrgialos - Katerini - Platamon 2 X 75 km

Makrygialosról indulva követjük a táblát, Athen irányába felhajtunk az autópályára. (bal kanyar) Katerini csomópontnál van egy fizető kapu itt elkérnek 2 €. Majd haladunk tovább Larissa / Athen irányába. Majd a Platamon-i táblához érve 60-as sebességkorlátozást betartva haladunk egyenesen, s végül bal kéz felöl megpillantjuk a várat. Balra kell kanyarodni, előtte meg lehet állni. (ingyenes). Kőlépcsőkön lehet feljutni a várba 9-17 óráig van nyitva, belépés 2€.

3) Tembi völgye:

Útvonal: Makrygialos - Katerini - Platamon - Tembi völgye 2 X 90 km
Makrygialosról indulva követjük a táblát, Athen irányába felhajtunk az autópályára. (bal kanyar) Katerini csomópontnál van egy fizető kapu itt elkérnek 2 €. Majd haladunk tovább Larissa / Athen irányába. Kis hídon átérve szűk úton 60-as táblákkal tarkított úton lesz a Tembi völgye. Parkolási lehetőség van, ingyenes. Megfordulni csak a fizetőkapu előtt lehetséges.

Az Olümposz és az Ossza hegy között az E-75 út mentén fekszik. 100 m sziklafal alatt terül el Piniosz folyó zöld völgye. Látnivaló a Farkas torkolat, Daphné forrás, Agija Paraszkevi kápolna, souvenir shop van.

4) Meteorák:

Útvonal: Makrygialos - Katerini - Pltamon - Tembi völgye - Larissa - Trikala - Kalambaka 2 X 200 km

Makrygialosról indulva követjük a táblát Athen irányába felhajtunk az autópályára.(bal kanyar) Katerini csomópontnál található egy fizető kapu (2 €). Majd haladunk tovább Larissa / Athen irányába. Tembi völgyénél ismét 2€-t fizetünk, majd tovább egyenesen letérés nélkül eljutunk Larissa-ba. Fizetőkapunál 2€ fizetünk. Itt követni kell a Trikala / Kalambaka táblát. (jobb kanyar). Trikalát elhagyva Kalambaka / Ioannina útvonal szükséges. Kalambaka-hoz érve már ki van táblázva a Meteorák-hoz vezető út. (Város peremén jobbra kell fordulni, ami felvisz a hegyre megkerülve a várost). Ingyenes parkolási lehetőség van a kolostorok előtt.

Kalambaka városa felett elhelyezkedő, sziklára épült kolostorokat értjük Meteorak alatt. Több kolostort találunk itt.
- Ajiosz Nikolaosz Anapafszosz-kolostor: Kasztria falujához legközelebb eső, kis alapterületű, több emeletesre épület. Fő templomát Theofanisz festő festetette XVI században. Belépő 2 €
- Ajiosz Sztefanosz-kolostor: apáca kolostor. Az épületen belül található egy bizánci múzeum. Itt lehetőség van ajándékot illetve emléktárgyat venni. Nyitva tartása K-V: 9-13:30 és 15:30-18-ig, belépő: 2€
- Ajia Triada kolostor: szerzetesi kolostor, melyet lépcsőn lehet elérni, elég hosszú időt vesz igénybe. Belépő 2€
- Megalo Meteoro-kolostor: legrégebbi és legnagyobb kolostor. Először a múzeumot láthatjuk, majd a főtemplomot, és végül a kolostori konyhát. Belépő : 2 €
- Russzanu-kolostor: legkisebb kolostor, melyben laknak. Nyitva tartás: H-V : 9-18, belépő 2€
- Varlaam-kolostor: fő- és melléktemploma jó állapotban vannak. A múzeumban ikonok mellet értékes kéziratokat is látni vélhetünk. Belépő 2 €

Mindegyik kolostorba csak úgy lehet belépni, hogy a
- férfiak: hosszú nadrág és rövid ujjú póló,
- nőknek: nadrág vagy hosszú szoknya és vállat takaró ing vagy póló viselése szükséges.

5) Edessza: - Edessza vízesés rendszere

Útvonal: Makrygialos - ( Thessaloniki ) - Veroia - Edessa 2 X 95 km

Makrygialosról indulva követjük a táblát Thessaloniki irányába felhajtunk az autópályára. (jobb kanyar) Menthoni csomópontnál van egy fizető kapu ( 2 € ). Majd haladunk tovább Thessaloniki / Veroia irányába. Katerini - Veroia között autópálya van.
Veroia-ban forgalom elterelés. Éles jobb kanyart véve jutunk a városba. Majd autószalonok előtti elhaladás után követjük az Edessa táblát. Nagy bevásárló áruház Lidl megtalálható (Edessa felé menet).

Pella régió székhelye. Meredeken fekvő széles hegyi úton jutunk fel a városba. Az itt található vízesésrendszer teszi a turisták által kedvelt helyé. Városban is több mesterségesen kialakított vízesés található. Legnagyobb közülük a 24 m magas Karánosz vízesés, amely mögött egy barlang húzódik. Lehetőségünk van megtekinteni egy vízi malmot, akváriumot. A városban rengeteg taverna, souvenir shop van.

Megjegyzés: Makrygialoson az éjszakai élet nem igazán pezsgő. Közelben fekvő Katerini Paralia-t ajánlanám annak, aki éjszakai nyüzsgést keresi. Távolság a két város között 20 km, autópályán megtéve. (ingyenes, Katerini csomópontnál kell letérni, majd követni a táblát Paralia irányába).
Bevásárlási lehetőség: Katerini-Paraia közötti úton jobb kéz felöl van egy Champion bevásárló áruház. Mellett egy benzinkútja (aminek az ára mindig olcsóbb a helyi kutakénál). Megtalálható Kateriniben Lidl áruház is.

Pénzváltási lehetőség: Paralian a főutcában van rá mód. 2006. július-ban 1 €-ért 310 ft kértek!.

III.) Makrygialos - Parga

Útvonal: Makrygialos - Veroia - Kozani - Grevena - Metsovo - Ioannina - Paramythia (Igoumenitsa felé) - Metfi - Parga 490 km

Makrygialosnál felhajtunk Thessaloniki felé vezető autópályára (jobb kanyar). Haladunk egyenesen a Veroia / Kozani letérésig. Majd letérünk Veroia felé. Makrygialos - Veroia között autópálya van. Veroia-ban forgalom elterelésre kell számítani, mert építik az autópályát. Éles jobb kanyart véve jutunk a városba. Majd autószalonok elhaladása után bal kanyart véve hegyre felvezetve jutunk ki a városból. Benzinkútat a városban több helyen találunk. Haladunk tovább Kozani felé. Veroia-Kozani autópálya csak egyirányban van átadva a forgalomnak (vissza felé). Kozani előtt 20 km-rel ismét autópályán lehet haladni. Lámpás kereszteződéshez érve jobbra kell fordulni, Grevenáig autópályán haladunk. Metsovo / Ioannina irányába kell mennünk. Metsovo - Ioannina között nincs autópálya . felújított jó minőségű úton tesszük meg ezt a szakaszt, az út elég hosszú kacskaringós, szűk. Ioannina-hoz érve, kis tó partján érjük el. Város felé haladva kétféle utat választhatunk. Az egyik, ha autópályán akarunk haladni, akkor ARTA, Preveza felé kell haladnunk, kb. 5 km megtétele után, jobbra kanyarodva Igoumentisa autópályára kell felhajtani.
Ha nem autópályán akarunk haladni, akkor a városba érve Igouemnitsa táblát kell követni. Útközben bal oldalon Lidl áruházban bevásárlásra van lehetőség. Érdemes a városban tankolni, mert útközben a benzin árak 10-15 % magasabbak. Ioannina Igoumenitsa közti autópálya Pharmacy-nál véget ér, még épül az autópálya. Itt letérünk Pharmacy-nál. A2 autópálya teljes szakasza ingyenes. Az autópályán benzinkút nincs. Pharmacy-t elhagyva Menfi felé kell haladni. Majd a városba érve Parga felé kell kanyarodni (jobbra) kb 1 km megtétele után betorkollik az út egy jó minőségű helyenként két sávos útba. Majd Preveza / Parga kereszteződéshez érve jobbra kanyarodva Parga-t választjuk. Innen már ki van táblázva Parga város.

1) Joannina és környéke

Epirosz fővárosa, forgalmas egyetemi és kereskedelmi város. Pamvotisz tó nyugati részén fekszik, egy hegyekkel tarkított síkság szélén.
A város egyik nagy csomópontja a Georgiu tér, ami a tóparton található. Itt kávéházak és éttermek vannak. Itt van a hajóállomás, ahonnan a közeli kis szigetre el tudunk jutni.
Kasztro, a város óvárosa itt számtalan programot készíthetünk magunknak. Gyalogosan könnyen bejárható az Asla pasa mecset felujított épületében működő Városi múzeum, illetve a Bizánci múzeum.
A városból észak-kelet felé indulva eljutunk Pera falu-jába. Ahol a falu főterétől rövid sétával megközelíthetjük 250 m-re fekvő Perama-barlangot. /végig ki van táblázva az út/

2) Vikosz völgy

Kb. 10 km hosszú szurdok, magasabban, mint 1000 m magasan, meredek sziklafalak tövében vekszik. Voidomatisz folyó mentén, páratlan szépségű élményt nyújt. Gyalogosan bejárható, ám jó erőlétet követel, mivel 7-8 óra alatt ér véget a túra. Monodendridből indul Mikro vagy megalo Papingo felé. A túrát a közelben fekvő Vikosz faluban is befejezhetjük. Ehhez szükséges idő 3 óra. Itt megnézhetjük a Ajia Triada kápolnát.

3) Parga

Görögország nyugati partvidékének egyik legszebb városa. Citrom és narancsültetvények valamint olajfaligetek veszik körül a meredek sziklafalon fekvő városkát. Délkeleti oldalán 1572-ben épült velencei vár romjait találjuk. Gyalogosan megközelíthető végig a főutcán kell menni, majd felfelé a várhoz. Belépés díjtalan. Több partszakasza, illetve hajókikötője van. A partszakasz apró kavicsos ajánlom a papucs vagy szandál használatát. A víz hőmérséklete a közelben fekvő karszt hegység miatt hűvösebb. Fakultatív kirándulást tehetünk a közeli Paxos és Anti-Paxos, Korfu szigetére illetev Archeolon folyó-hoz. Naponta indulnak szervezett utak.

IV.) Parga - Lefkada szigete

Útvonal: Parga - Preveza - Lefkada - Nikiana 90 km

Parga városát elhagyva kövessük a Preveza táblát. Ez az út betorkollik egy jó minőségű, helyenként két sávos útba. Innen Preveza-ig az út 55 km. A várost kikerüli az út, követni kell az Aktio tunel/ Athen / Lefkada táblát. Áthaladásért 3€-t kérnek személygépkocsinként, motornak 0,7 € kell fizetni. Az alagúton való áthaladása után jobb oldalt a Preveza-i repülőtért láthatjuk. Ezen a kis szakaszon 3 benzinkutat is találunk. Mesterséges szárazföldi sávon illetve egy fém hajóhídon átjutva megérkezünk Lefkada fővárosába Lefkada-ba.

Választhatunk, hogy a jobb oldali partra, vagy a bal oldali partra akarunk menni. Ha Nikiana, Nidri, Vasiliki felé akarunk menni, akkor a városba érve rögtön balra kell kanyarodni. Tavernák és yachtot elhaladása után jutunk ki a városból. T alakú kereszteződéshez érve választhatunk Nidri illetve Kathisma útvonalat.

Szállásunk Nikiana-ban a Philippos Hotel Apartmanban volt. Ajánlani tudom mindenkinek. Kedves, barátságos, udvarias, idegen nyelvet beszélő (angol, olasz, görög) személyzet áll rendelkezésünkre. Bővebb felvilágosításért: http://www.hotelphilippos.gr/

1) Preveza:

Az Ambrakiai öböl déli részén fekvő tengerparti város. Fontos kikötő illetve kereskedelmi város. Belvárosban több étterem és bár valamint souvenir shop van. Belvárosban a főutcán található egy toronyórás templom belépés díjtalan.
Prevezáról alagúton tudunk átjutni a közeli Lefkada-szigetére. Az áthaladás autónak 3€ - Aktio feliratot kell követni .

2) Lefkada-szigetről

Jón szigetcsoporthoz tartozó kis sziget. Nevét a nyugati parton található fehér színű kopár hegyeiről kapta. A természet gyönyörű strandokat hozott létre. Keleti partvidék dús növényzetű, itt megtalálható szőlő és olajfa ligetek. Nagyobb városok Nidri és Vasiliki. Lefkádát 10 kisebb sziget veszi körül. Nidri-ből és Vasiliki-ből minden nap hajókirándulásokat tehetünk. Ára 10-15 € / fő, ami 6-8 órás kirándulást jelent a szigetek körül fürdőzéssel egybekötve.

Strandok

Porto Katsiki: Lefkada városából indulva Ag.Nikitas táblát követve el lehet jutni Porto Katsikibe. Ezen az útvonalon több strandot is el lehet érni. Az út hosszú kacskaringós és szűk sziklás. Porto Katsikinél ingyenes parkolási lehetőség, több étterem van, ám wc, tusoló nincs. Meredek lépcsőn keresztül lehet a partot elérni. Déli 12 kor nincs árnyék, napernyő szükséges. Bérlésre nincs lehetőség. Nagy kavicsos, keskeny partszakasz, sok emberrel. Kristálytiszta türkizkék színű hűvösebb tenger.

Egremi: Porto Katsiki-től jövet Lefkada-felé úton található. Utolsó 3 km-t köves, poros, meredek úton tehetjük meg. (személyautónak megterhelő), Parkolási lehetőség 3€-ért. Több száz meredek lépcső vezet le a partra. Apró kavicsos partszakasz. Fent és lent "étterem" található. Széles partszakasz, kevés ember, napernyő és ágy bérelhető 6€-ért.

Ag Nikitas / Pefkoula-i. szép, homokos, néhol apró köves partszakasz. Parkolási lehetőség megoldott (ingyenes). Lefkadaról Ag Nikitas táblát kell követni.

Nikiana-ban és Nidri-ben is vannak kijelölt fürdésre alkalmas partszakaszok.

Városok

Vasiliki vitorlás és kishajó kikötő. Komppal el lehet jutni Kefaloni szigetére. Partszakasz mellett rengeteg tavernát találunk. Szörfözési lehetőség van.

Karya csipkekészítésről híres. Nagyon drágán árulják portékáikat. Csipkemúzeum található 2,5 € belépő.

Lefkada a sziget fővárosa. Éjszakai élet gyér, inkább a nyugalom és a pihenés szigete. A főutcán souvenir shoppok és tavernák várják a turistákat. A városában két nagybevásárló hely van, a Lidl és a Champion. Benzinkutak: km-ként legalább egy. Áraikban minimális eltérés van.

V.) Lefkada-szigete - Olümpia - Tolo

Útvonal: Lefkada-szigete - Vonitsa - Amfilohia - Agrinio - Patra - Pyrgos - Olümpia - Tripoli - Nafplio - Tolo 530 km

Lefkada-szigetét elhagyva Vonitsa / Amfilohia irányába megyünk. Amfilohia városába érve egy T alakú kereszteződésben rögtön jobbra kanyarodunk Agrinio felé. Majd követjük Patra táblát. Rion-Antirrion hídon átkelve átjutunk Peloponészoszi félszigetre. Az átkelés ára 10,5 € személygépkocsinak. Követjük a táblát Pyrgos felé (jobb kanyar). Innentől autópálya van, szerencsére kikerüli a várost. Pyrgos felé 5 alagúton haladunk át, melyek díjmentesek. 70-es táblánál traffipaxra kell számítani. Alagutak után, nincs autópálya, de jó minőségű széles út vezet Olümpiáig. Pyrgos után elágazik az út. Ancient Olympia felé kell menni. Erről az utról egy újonnan felújított útról kell letérni jobbra.

Ez az út bevezet Olümpiába. A bazársor után egy téren találjuk magunkat és ki lesz táblázva, hogy Archeology site. (bal kéz felé) Itt ingyenes parkolási lehetőség van.. Rövid séta 3 perc után egy régi híd lábánál (bal kéz felöl) van a pénztár. A jegyek ára, ha csak a romokat kívánjuk megtekinteni 6 €, múzeummal együtt 9 €, gyereknek, nyugdíjasnak, tanulónak ingyenes. (igazolvány szükséges)
Közeli bevásárlásra van lehetőség. Ajándéktárgyak, képeslap, taverna, és gyros étterem is van.

Városból a kijutás nem egyszerű. Kövessük a Pyrgos / Tripoli táblát, majd válasszuk Tripoli-t. 140 km hegyi, kacskaringós szűk úton tesszük meg. Több mint 2 órába tellett. Tripoli-ba érve kövessük Athen /Argos /Napflio táblát. Ez felvezet az autópályára. 2€-t kérnek az útért. Argos / Nafplio lehajtónál kell letérni, innen fél óra alatt Napflio-ba lehet jutni.
Nafplio-ba érve Tolo felé menjünk, majd a hegy megkerülése után ketté válik az út. Az egyik fele (egyenesen tovább) megy Tolo, balra kanyarodva Drepano-ba.

Szállásunk Drepano-ba volt az Anesis Residence -ajánlani tudom mindenkinek. Nagyon jó szállás reggelivel együtt. Csendes, narancsfa ültetvények közti területen fekszik. Tengerparttól 300 m volt. (http://www.travelinfo.gr/anesis/)


1) Anc. Olünmpia

Görögország régészeti látnivalójának egyik fontos állomása. Az ókori olimpiai játékok maradványainak helyszínét láthatjuk. Ásatási terület, múzeummal egybekötött helyszínen.

2 ) Tolo

Peloponészoszi félsziget egyik üdülőparadicsoma. Élénk az éjszakai élet, bárok, tavernák és souvenir shoppos üzletek várják a turistákat. Homokos strandja van, a part lassan mélyülő, közelben található Club Memory, mely hatalmas szórakozó hely.

3) Nafplio

Argolisz fővárosa Nafplio. Három erődítmény veszi körül a várost. Velencei, szűk stílusú utcákat találunk a városban. Látnivalók: Ajiosz Szipiridonasz, Akronafplia erődítmény, Bajor oroszlán, Burtszi erődítmény, palamidi erődítmény.

VI.) Tolo - Sparta - Mystras

Útvonal: Tolo - Nafplio - Argosz - Tripoli - Sparta - Mystras - Tripoli - Mükéné - Argosz
- Tolo 370 km

Tolo-t elhagyva Nafplio / Argosz irányába haladunk. Argosz-ban a Korinthosz táblát kell követni mindvégig! Argosz városát elhagyva balra kell kanyarodni, ez az út 10 km múlva az autópályára vezet. Tripoli-ig autópályán haladunk. Tripoli-ban az első lehajtónál kell lehajtani a városba. Innen a Sparta táblát kell követni. Spártába érve Mystras tábla után menjünk.
Spártát elhagyva Tripoli irányába kell menni, majd felhajtunk az autópályára 2€ kell fizetni érte. Agiosz Vassilios / Mükene lehajtónál kell lehajtani. Mükéné-hez érve hegyi úton tesszük meg az utat. Parkolási lehetőség van az ásatási területtel szemben.
Mükéné-t elhagyva Argosz felé kell menni. Innen Nafplio / Tolo irányában kell visszatérni.

1) Sparti (Sparta):

Kis lélekszámú város. Távolból a Tajgetosz hegyei látszódnak. Az ókori emlékeket egy óra alatt be lehet járni. Ilyen a fellegvár, a város északi részén fekvő Artemisz Orthia szentély ami az Odosz Ton 118 úton található. Régészeti múzeum egy kis utcácska legvégén, modern épületben van, jól ki van táblázva.

Spártában érdemes felkeresni a Stadium melletti szobrot. A főutcában rengeteg taverna és árus található. 11-18 között zárva vannak a shoppok, éttermek működnek. Grill gyrost érdemes kipróbálni.

2) Mystras:

Tajgetosz egyik sziklájára épített bizánci romváros. Némely épület még mindig jó állapotban van. Közülük egy zárda ma is működik. Nagyon szép kerttel rendelkezik. 1989-ben a világörökség részévé nyilvánították. Kolostor rendszerhez több száz lépcsőn kell feljutni. Ivóvízről gondoskodni kell. Nincs lehetőség souvenir vásárlásra. Belépő 5 €, diák, nyugdíjas jegy ingyenes. Egyetlen árus van Mystras kolostor előtt, itt lehet ajándéktárgyakat venni

3) Mükéné:

Zarosz és az Ajiosz Iliasz hegyek lábánál találjuk az ősi város maradványait. Itt az ásatási terület mellett Régészeti Múzeum is van. Legfontosabb látnivaló az Oroszlán-kapu. Belépő 8€ múzeummal együtt. Diák, nyugdíjas jegyet lehet váltani ami ingyenes.

VII.) Tolo - Athén

Útvonal: Tolo - Epidavros - Korinthosz -E94 / A1 Athina /Athén 200 km

Tolo -t elhagyva Epidavros / Epidauros irányába kell menni. Epidavros színház megtekintése után Korinthosz / Athina felé kell haladni. Korinthosz-i csatorna megtekintéséhez be kell meni a városba. Csatorna megtekintése után Athina / Athen táblát kell követni ami rávisz az autópályára. Ez az út bevisz Athén belvárosáig.

Szállásunk Evripides Hotel 2*. Athen belvárosában (indiai negyedében) található 7 emeletes Akropoliszra néző szálloda. Parkolási lehetőség a szálloda előtt megoldott. Szépen, ízlésesen berendezett szobával rendelkezik. (Wc/tusoló / széf / AC [5€ / nap] / minibar / erkélyel rendelkezik + reggeli)

1) Epidaurosz (Epidavrosz):

Kiváló akusztikájú ókori színház található itt. Szépen megmunkált terméskőből készített építmény, mely 55 sorában 14 000 néző befogadására alkalmas. Belépő 8€, diák és nyugdíjasoknak ingyenes.

2) Korinthosz -> Korinthoszi csatorna:

19 században két magyar építész tervei alapján épült meg 12 év alatt. 6,5 km hosszú, 27 m szélességű, falai 90 m magasak.

Megtalálásához le kell térni az autópályáról, be kell menni a városba és onnan a part mentén, majd Athén irányába kell menni. Csatorna két végénél két-két souvenir shop van, ahol nincs mód bélyeg vásárlásra a képeslaphoz.

VIII.) Athén

Athén Görögország fővárosa. Közel 5 millió lakosú, első ránézésre szűkös, poros, zsúfoltnak látjuk. Nagyon nyüzsgő számomra káoszos városnak tűnt, már forgalma miatt is (autós, motoros köztük gyalogos egyszerre van az úton). Belvárosban még megmaradtak a macskaköves utcák, fehér meszelt házak.

Központja a Sztadiou, melyek csatlakoznak a város három fő teréhez.(Szintagma, Omonia, Monasztiraki). Ez a három tér és a környező területe alkotja Athén belvárosát. A Szintagma térhez közel van a Plaka negyed ötpercnyi gyalogolás, az Ermou utcán, majd délre a Voulisz utcán. Ez az Akropoliszt körülvevő negyed Athén legrégebbi városrésze.

A Szintagma északi oldalán található Athén legfelkapottabb környéke, a Kolonaki, amihez a Szintagma térről a Parlament épülete mellett elhaladva, a Vaszilisszisz Szophiasz úton lesétálva, majd a Likabettusz domb felé balra fordulva lehet eljutni. Kolonakit a Likabettusz lejtőjén fekszik.

Feltétlenül látni kell

- Akropolis Belépő 12 €, diáknak, nyugdíjasnak ingyenes (diák és nyugdíjas igazolvány szükséges!) (Metroval az Akropolis megállónál kell leszállni, majd a földfelszínre jutást követően balra kell fordulni)
- Likabettusz tetején lévő kis kápolna
- Stadium
- Nemzeti Kert
- Parlament - fél óránkénti őrségváltás

Autóval való parkolás nehézkes. Az út mentél elvileg várakozni / megállni tilos tábla van, ennek ellenére minden görög rendszámú autó ott parkol. Megoldható a földalatti parkolás. Mely költséges (óránként 10 €) . Mindenképpen ajánlom a metroval való közlekedést. Jegy ára 0,4-0,5-0,8-1-3 [napi jegy ezt ajánlom] €

Hasznos információ: Metro társaság honlapja (angol nyelvű): http://www.ametro.gr/top1eng.htm

IX.) Athén - Makrygialos

Útvonal: Athén - Lamia E75 / 1 - Larissa - Platamon E75/1 - Katerini - Makrygialos 500 km

Korinthoszi csatorna / Peloponészoszi félsziget felöl jövet Athén-t kikerülve a következő úton juthatunk el
- Thiva-i csomópont 80 km dombos út kétszer egysávos !
vagy
- Athén-on át menet követve a 1 / E75 Lamia / Larissa / Pierira /Airport táblát. Beérve Athén elővárosába 4dik lámpás kereszteződésnél bálra kell letérni, a majd után jobbra Lamia felé! (egy órába telt míg átjutottam)
vagy
- Ha eltévesztenénk a táblát, semmi baj. Bevisz az út Athen-ba . Ki lesz táblázva, hogy Airport vagy Lamia / NAT ROAD arra kell menni, körforgalom Omonia-n második kijáraton kimenni, majd ismét körforgalom Airport ki, majd követni a táblát, lesz egy kereszteződés (metro megy felül te alul, itt balra kell kanyarodni és utána jobbra! )

Ha Athén belvárosából jövünk, kövessük az Omonia táblát, majd mikor oda értünk a Airport / Peiraías / Lami táblát kövessük ( Ha az Akropolistól jövünk akkor a második kijárat a körforgalomban). Leoforos Athínon utcára érkezünk, egyenesen haladunk tovább, majd kb 2 km múlva egy csomópontnál lehet felhajtani az autópályára (Lamia / Airport táblánál kell felhajtani, jobb kanyar).
Ha eltévesztettük volna a körforgalomba való kijutást, akkor a 28 Oktovriou úton találjuk magunkat. (hasonlít a budapesti kiskörútra). Ezen az úton kövessük az Airport / Lamia és végül a Nat. Road táblát. Ez az út felvezet az autópályára.

Autópályához érve egyenesen (letérés nélkül) haladhatunk Olympos Riviéráig. (Athen - Lamia - Larissa - Platamon - Katerini )

Athen - Lamia és Larissa - Tembi völgyig autópálya van, fennmaradó részen építik. Minden kapunál (4db) 2 €-t kérnek. Határt (görög-macedon) Evzoni településsel jelzik.

Benzinkút: Athén után 20 km, Lamia-nál, Larissánál, Katerini után találunk jó minőségű Olympus Plaza-val ellátott benzinkutat.

X.) Makrygialos - Szeged

Útvonal: Makrygialos - (Thessaloniki felé) - Evzoni (határállomás) - Skopje - Tabanovce (határállomás) - Nis - Beograd - Novi Sad - Röszke (határállomás) - Szeged

Összesen: 880 km

Általános információ:

Autó: nem szükséges nemzetközi jogosítvány. Lakott területen 50 km / h, országúton 110 km/h, autópályán 120 km/h megengedett sebességhatár. Több radarellenőrzési pontot találunk, előtti tábla jelzi (Radar control. Általánosan elmondható, hogy a benzinkutak színvonala messze elmarad a hazai kutakétól (WC, étkezési lehetőség nagyon sok helyen nincs). (Kivéve nagyobb kutakat az autópálya mellett). Benzin árak között kisebb (max 10 %) eltérés tapasztalható. Jelenleg 1 l 95ös benzin (unleaded 95) 0,95-1,1 € között van, dísel kevéssel olcsóbb. Autópályán a pihenők, nincsenek kiépítve. (nincs Wc / tusoló / "piknik asztal"). A hegyi utak kacskaringósak, nagyon sok helyen nincs védő- és szalagkorlát. Az első és másodrendű hegyi utaknál a kialakított pihenőhely és az út közti szintkülönbség nem egy helyen 15-20 cm.

Áram: 220 volt váltóáram, nincs szükség átalakítóra.

Illemhely: használt WC papírt nem szabad a csészébe dobni, külön kosárba gyűjtik. Nagyobb éttermekbe / tavernákba van lehetőség WC-re, benzinkutaknál nagyon ritka, ahol "idegent" beengednek a saját mellékhelységükbe.

Posta: minden nagyobb városban van postahivatal / post láda. Hétfőtől péntekig 8-15 vannak nyitva. Levélürítés H-P: 8-15 történik. Magyarországra 0,65 € bélyeg szükséges.

Fontos telefonszámok:
Rendőrség: 100
Tűzoltók 199
ADAC segélykérő 01 / 960 12 66 (Athén)
ELPA (görög autóklub) 104

Diplomácia képviselet:
16, Kalvou Str. Paleop Psychico
15452 Athen tel: 30-1 / 6723 753, 6725 994


Remélem tudtam segíteni Görögországgal kapcsolatban. Kellemes utazást kívánok mindenkinek !