Van egy nagyon finom receptem:
4 l szörphöz:
10 db virág (leöblítve, állatkák nélkül. több lehet a tíznél :)...)
1 nagy lédús citrom felkarikázva
2 kg cukor
2 ekanál ecet
3-4 dkg citromsav
1 mkanál só
1 mk Na-benzoát (vízben felfőzve, lehűtve, ez lehagyható, ha bízol magadban, hogy tudod csírátlanítani)
Az egészet bele egy befőttesüvegbe, vagy saválló lábosba, a lényeg, hogy lefedhető legyen és csak műanyag v. saváló kanállal kevergesd majd!
Naponta 2-3 szor fel kell keverni 4-5 napon keresztül.
Aztán le kell szűrni, üvegezni, majd az üvegeket forróvízfürdőben kidunsztolni.
Nálunk évekig eláll (volt hogy a tartósító nélkül is, de azzal biztosabb)
Ha nem teszel bele tartósítót és nem forralod ki, akkor hűtőben pár hétig jó.
Nem tudom az ecettől-e, de nagyon frissítő! Eddig ez a legjobb receptem a szörphöz.
Ha a második nap körül felolvad a cukor, akkor még rakhatsz utána, a lényeg, ha töményebb, akkor jobban tárolható tartósítószer nélkül is.