tudomány
<!--
function showSend() {getObj('emailThis').style.display="block";document.sendform.cimzett_email.focus()}
function hideSend() {getObj('emailThis').style.display="none";window.scrollBy(0,-2000);}
function checkSendFields(th) {
var err=0;
if(!checkemail(th.cimzett_email.value)) {
err=1;
}
if(!checkemail(th.felado_email.value)) {
err=1;
}
if(err) {
alert("A címzett és a feladó email címének kitöltése kötelező");
return false;
}
return true;
}
function fsize(D) {
var fs=getObj("lsizex").style.fontSize;var fsn=fs.split('px')[0];
if(fsn 20){fsn=20}
getObj("lsizex").style.fontSize=Number(fsn)+Number(D)+'px';
SetFontSizeCookie("INFOFONTSIZE",Number(fsn)+Number(D),exp);
}
// -->
Elbutít a túl sok tej2007. május 14., hétfő 9:57 InfoRádió / The Daily Telegraph
Kinyomtatom
Elküldöm
Betűméret + -
A tejtermékekben található kalcium és D vitamin idősebb korban hozzájárul az agy károsodásához és a demencia kialakulásához - derül ki a legfrissebb kutatásból.
if(!window.goAdverticum)document.write('');
if(window.goAdverticum)goAdverticum.addZone(39114);
on error resume next
ShockMode = (IsObject(CreateObject("ShockwaveFlash.ShockwaveFlash.7")))
Sub banner_165628_FSCommand(ByVal command, ByVal args)
call banner_165628_DoFSCommand(command, args)
end sub
1A tudósok úgy vélik, hogy a túl sok kalcium lerakódásával hozzájárul az agyban található vérerek keresztmetszetének csökkenéséhez, idegrendszeri károsodást okozva. A hatást a D vitamin is befolyásolja, amely a kalcium lerakódását szabályozza.
A kutatók azután jutottak ezekre a következtetésekre, hogy 79 idősebb férfi és 153 nő agyát vizsgálták meg. Mindannyiuknak volt legalább egy sérült agyterülete, de a sok kalciumot és D vitamint fogyasztóknál találták a legtöbbet.
Martha Payne, az észak-karolinai Duke Egyetem kutatója egy washingtoni konferencián kiemelte, hogy a kutatócsapata eredményei megerősítik a sok tejtermék fogyasztásával kapcsolatban eddig is meglévő aggályokat.
Lehet, hogy sok tejet ivott ???