kábelbúvár Creative Commons License 2007.05.11 0 0 73

Vizsgálatot indított az amerikai pénzügyminisztérium Michael Moore amerikai dokumentumfilm-rendező ellen amiatt, hogy a filmes legújabb alkotásának forgatási munkái során megsértette a Kubával szemben érvényben lévő amerikai embargót - közölte egy amerikai internetes portál helyi idő szerint csütörtökön.

 

A The Smoking Gun értesülése szerint a hatóságok egy hivatalos iratban azzal vádolják Moore-t, hogy a szükséges utazási engedély nélkül látogatott el a szigetországba.

Moore márciusban járt Kubában forgatócsoportja és néhány beteg társaságában, akik a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után a New York-i Világkereskedelmi Központ helyén vettek részt a romok eltakarításában. Az ennek során szerzett betegségük orvosi kezelése végett utaztak a szigetre.

Hírek szerint a rendező elővigyázatosságból új filmje kópiáiból egy példányt biztonságba helyett valahol az Egyesült Államokon kívül arra az esetre, ha a hatóságok elkoboznák legújabb opuszát.

Moore új - Sicko című, az amerikai egészségügyi rendszer visszásságait reflektorfénybe helyező - filmjének premierje május 19-én lesz a Cannes-i filmfesztiválon, az amerikai mozikban június végén mutatják be.