Törölt nick Creative Commons License 2007.05.10 0 0 1311

Az enyémben olyan volt, hogy azon a légbeszívó rácson a kazán felső részén, volt egy hosszúkás, csőszerű akármi, amiből egy kábelszerű akármi ment tovább a kazán felé. Na ez egy igazán szakmai leírás volt. :-) Állítólag az volt a CO érzékelő, mely CO jelenléte esetén lekapcsolta a gázt. Emellett még olyat véltem felfedezni, hogy az őrláng folyamatosan melegített egy hőérzékelőt, tehát ha a láng kialudt, akkor az érzékelő is, így a kazán lekapcsolta a gázt. Ez viszont majdnem biztos, hogy "csak" a robbanás megelőzését szolgálta, hogy esetleges őrláng kialváskor nehogy felgyűljön a gáz a helységben.

Szóval nem tudom, hogy az a csőszerű érzékelő, valóban CO érzékelő volt-e, de nekem azt mondták. Viszont nem nagyon értem, miért nem lehetett egy CO mérőt beépíteni már régebben a nyílt égéses kazánokba? Nem egy bonyolult szerkezet, és ha összeköztik a kazánvezérléssel, akkor egyszerűen kikapcsolható vele az égés, ha CO kezd visszaáramolni.

Ez megint egy tervezési hiba, persze aztán egyszerűbb a felhasználót hibáztatni, hogy minek vett konyhai szagelszívót. Szóval itt is látszik, hogy a tervezés, nem jelent automatikus védelmet semmi ellen.

 

Balesetek jellemzően a régi ilyen érzékelővel nem rendelkező kazánoknál fordul elő.

 

Sajnos voltak ellenpéldák is. Hallottam olyanról, amikor az új építésű társasházban halt meg egy család, mert visszajött a CO. Ez kb. 2002 környéként lehetett. Ez egy biztosan megtervezett, méretezett, engedélyezett, és relatíve modern kazán/rendszer/kémény volt. És mégis...

 

Ez az egyedüli biztonságos megoldás a mai kor technikája szerint

 

Így igaz.

 

Az összes többi (CO érzékelő, huzatérzékelő, légbeejtők, stb.) csak tüneti kezelése a problémának

 

Ez is igaz, de tekintettel arra, hogy a szakma meglehetősen későn reagált a problémára, a használatban lévő gázkazánok 90%-ka még ma is nyitott égésterű. Nem lehet ezt figyelmen kívül hagyni. Pl. elő lehetne írni, hogy a kémény ellenőrzésekor nézzenek rá a kazánokra is, és világosítsák fel a lakót a veszélyekről. Mert az édes kevés, hogy az új házat építőknek már javarészt csak zárt égésterűt engednek.

Előzmény: kisrobert (1309)