Emlékeim szerint nem CO érzékelő van a kazánban, hanem egy egyszerű "huzatérzékelő". Amikor a kémény nem szelel rendesen, akkor a láng elfekszik/visszafordul. Ezt érzékeli egy hőérzékelő a láng mellett. Ez az érzékelő csak akkor melegszik fel, ha a láng nem "áll" rendesen. Tehát ha a kéményben nincs huzat, akkor a láng elterül, megmelegíti a hőérzékelőt, amely lekapcsolja a gázt.
Balesetek jellemzően a régi ilyen érzékelővel nem rendelkező kazánoknál fordul elő (nálunk például két, több mint húszéves kazán működik gond nélkül - természetesen ezekben sincs ilyen érzékelő). CO mérgezés akkor is előfordulhat (bár nem valószínű), ha csak pont annyira gyenge a huzat, hogy a láng még nem terül el, de egy kevés égéstermék (benne némi CO tartalommal) visszajut a légtérbe.
A CO mérgezésrőlSem a tervezők sem a kivitelezők nem értenek a kéményekhez. Valahogy annak idején (mivel az akkori nyílászárók idején nem volt fontos) nem különösebben tanították ezt az iskolákban. Sajnos 15 év nem volt elegendő, hogy megtanulják a kémény működését. (A kémény működéséhez a korábban leírt csak az egyszerűsített fizika, mivel a kéményeknél még ezernyi más dolgot is figyelembe kell venni)
Az elszívó ventillátorok pedig még hatalmasat rontottakaz amúgy is egyre rosszabbá váló helyzeten.
Ezért találták ki a zárt égésterű kazánokat. Ez az egyedüli biztonságos megoldás a mai kor technikája szerint. Az összes többi (CO érzékelő, huzatérzékelő, légbeejtők, stb.) csak tüneti kezelése a problémának - de azért sokat segítenek.