Dunit Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1306
 

 Helló !

 ha jól emlékszem  Devon  25 x14 es szelvényű kéményéről volt szó. Nála béleltek és  gyakorlatilag elrontották a kéményét .

 A számolásról :

 Egy új  berendezést,  gyártmányt  -  esetünkben kéményt - természetesen meg kell tervezni - ennek része a számítás , a méretezés, hogy feleslegesen ne készüljön  semmi.

 De egy meg lévőnél ?? Ha azt  akarjuk  tudni, hogy  tudja e  az előírt paramétereket meg kell vizsgálni az arra  kitalált módszerekkel.  Szemre vételezés, a méretek ellenőrzése,  műszeres mérés - ha szükséges - és  esetleg  ellenőrző számítás (na ez nagyjából azonos a tervezéskori méretezés számítással)

 A manipulácvióról : nyilván nem fog egy tervező  falsul számolni,   akkor önmagát csapja be, de egy evidens dolgot sem fog felelegessen számolgatni  - hacsak a hüje bürokraták rá nem kényszerítik.

 Egy  gépkocsit alaposan megterveznek sok - sok paraméterre, de ha már meg van,  nem fogják azt számolni, hogy egy 80 kg -os embert elbir e, ahogy egy a legegyszerübb 14 x14 szelvényü kéménynél se igen kell számolással méretezni  egy adott szokásos teljesítményre. Ott vannak  táblázatok azokból jól korrekten ki lehet nézni  - végül az is méretezés - csak sajnos főleg a kéményesek huzzák szegény laikusokat  a csőbe.

 Ahogy egy  vízvezetéket, egy kifolyót se igen méreteznek  mindig számítással, egy csavart se számolnak állandóan  szakító szilárdságra - elvileg lehet,  de felesleges.

 Aztán lehet mindig az előírások büvőletében élni ill. azzal visszaélni, de ez már etikai kérdés.

Előzmény: pjotrkolja (1305)