pjotrkolja Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1303
T Devon!

Ez nem teljesen így van ... visszaáramlás azért alakul ki mert nem alakul ki huzat ... ennek egyik feltétele hogy megfelelő mennyiségű levegőt tudjon a kémény huzata az adott helységbe beáramoltatni. Ezt okozhatj a nem megfelelő hatásos magasság, kis kürtőméret, légbevezetés hiánya, bukószél, dugulás döglőtt macska stb.
Ha az égéshez szükséges levegő mennyisége nem adott vagy nem bejuttatható akkor az atmoszférikus égővel ellátott berendezések a helyiség levegőből pótolják az égéshez szükséges oxigént, a huzat ugye nem biztosított ezért a deflektoron át a helységbe jut az égéstermék ... az oxigén szintje csökken az égés egyre tökéletlenebb lesz, a CO menyisége pedig megnő ... ebből adódhatnak mérgezések. Mire a láng kialudna az oxigén hiánytól régen meghalt mindenki a helységben, lakásban stb.

"De hogy visszatérjek az eredeti kérdésre: azt írod, turbósnál elalszik a láng, mivel nincs égési levegő. De miért nincs? Elméletileg ott is vissza tudja szívni a kéményen, sőt, ez így nem is pontos, mivel tudtommal itt pont az a lényeg, hogy a levegő sosem fogyhat el mivel kültérből jön."

Az idézett mondat előtt írtam, hogy ha a készülék nem tiltana le a ventillátor leállása esetén ... hipotetikusan ...
Szóval ha ilyen lenne akkor egy pl. átlagos 60/100 as cső a csőben rendszer mondjuk 3 méter magasba kivezetve iránytörések nélkül képtelen az égési levegő beszívására ugyanabból a légnyomásrétegből. Vagyis a 60 mm-es égéstermék elvezető cső 3m magasságot figyelembe véve tized annyi huzatot sem termel ami legyőzné a hőcserélő stb alaki ellenállását plusz azt a 3 métert amit a légellátási oldal emelkedik ... Leméreteztem ... megmakkan. És még csak az égéstermék elvezetésésről nem is beszéltem.

Igazad van a levegő sosoem fogyhat el, ha a ventillátor működik, ami kb 120-200 Pa val húzza és nyomja a rendszert. Ezért minimum P1 nyomásosztályúak az ilyen csövek. Ha nem működik akkor nincs égési levegő sem ... egyes rendszerek képesek lehetnek akár venti nélkül is működni de ezeknek magasnak és igen felbővítettnek kell lenniük (valszeg szétválasztott rendszerben) baromi rövid égési levegő ellátó rendszerrel.

kolja
Előzmény: Törölt nick (1299)