Dunit Creative Commons License 2007.05.09 0 0 1296

 Ha jól emlékszem :

 

 

"Meglehetett. Belement egy 140-es cső, ez már szabályos kör alakú. Csak fához, kandallóhoz ótvar. Abban is biztos vagyok, hogy az aluhoz hasonlóan szét fog rohadni az egész 15-20éven belül."

 

 

 A 25x14 es kéményedbe - aminek a szelvénye nem szerencsés sőt tiltott  tetted eza csövet. A szevény méretek 25x14 =  350 cm2, a körszelvénynél D2 Pi/4  - 14 x14 x 3,14 /4 = 154 cm2 ez még a  négyzetes szelvénynél is kissebb  az ugye 196 cm2.

 Ha  viisza fúj csak a szelvénnyel lehet baj - meg sok egyébbel (magasság, törések sőt a belső fal felület  - a súrlódási tényező miatt.

 Egyébként kiszámolni mindent lehet, a slást lehet  alakítani manipulálni - a kész terméket nem. A kész terméket - esetünkben egy kémény - ezt nem számolgatni kell hanem  ' megvizsgálni '  !

  A korroziálló acél az  nagyjából a saválló acél ki így ki úgy nevezi , ezen belül is sokféle van.

 Egyébként szerény véleményem szerint ha már valaki ellensége a téglafalú kéményenek - bizonyos esetekben az egyszeri  mezei acél  ha jól emlékszem A38 is megfelel - természetesen  'megfelelően' szigetelve. A falvastágság  nyilván kicsit nagyobb.

 A füstgást távozásának nem az acél minősége a feltétele, az anyag minőség egy éllettartamot befolyásoló tényező  ezt néha azért a használó is eldönthetné.

 Pl. az szép  új lemez ajtók. Tisztító ajtónak nevezik.

 Most látom mennyire felesleges ez a szerkezet így.

 Lemeltem az Árendás Gábor által gyártott ' Korrzióálló kéménytisztító ajtó 't - csak a mozgó részt .  Szép, de felesleges, mivel belül az alu béléscsőn van még egy 'ajtó' , ez egy egyszerű  lemez kupak /sapka. A  cső végződésen van egy kondenzátum gyűjtő, aminek az alján egy  csapos kivezető csővecske, amire  ráhuztak egy polieteilén csövecskét , amit tetszésszerinti helyre el lehet vezetni.

 Tehát az ajtó belsején egy matricán még az ÉME eng. stb.

 Most az anyagát nem cikizem , de érdekes a kialakítás - mint valami kemence ajtónál

 avn egy benyuló un. dugó - ami ráadásul hőszigetelt - ha jól látom valami üvegygapottal. Csak azon morfondírózóm egy cserépkályha ajtó nincs lehőszigetelve - itt meg a  semmit leszigeteltetik. Jó van a peremél szelelés elleni szigetelés is  - igaz ajt a műszakiak csak tőmítésnek nevezik. Cserépkályhánál kemencéknél mig engedték azbesz zsinór volt itt a modernebb anyag  - valami filc.

 Ennek az ajtónak van egy ára : anyag és kialakítás miatt  valami magas.

 Egyszerűbb lenne - főleg  a bélelt  gázkéményeknél - egy  mezei lemez ajtó A38 -ból,  jó a nyitó lapra  a tőmités  nem ártana , de hőszigetelés itt ??

 Aztán a  jól megfejt ügyfél izlésénel megfelelően lemázolhatná - ja ott meg a festék minőségét írnák elő, miért ne.

 Na mostmár visszteszem az ajtó lapot, viszont a zsanér isteni - ötletes konstrukció-

Előzmény: Törölt nick (1287)