Dunit Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1285

  "Ez egy 14x25-ös kürtő volt."

 

 Erre emlékszem, így valóban egy új kéményt nem szabad építeni. A magyarázat is ésszerű volt  - tisztítási nehézségek, stb.

  Visszatérve az állékonyságra  : a jól megépített kémények nem mennek tönkre "csak úgy".  Nem beszélve az említett szelvényedről, ez még állékonyabb - no a héjalástól való kinyulás azért nem korlátlan. De  nagy kinyulásnál (több méter) szögvas kerettel, kikötéssel elkerülhető egy extrém esetben történő dőlés is. 

 

 

 "Belement egy 140-es cső, ez már szabályos kör alakú. Csak fához, kandallóhoz ótvar."

 Ha  korr acél a cső  - sasválló jó- csak a szelvény kevés..

 Amit a lakásokban  burkolnak az már nem  kémény (a becsatlakozás alatt) az egy tartály, abba kell a koromnak hullni  - amit elvileg a kényseprőnek el kéne vinni.

 Ez a mennyiség : megfelelően  vezetett fafűtésnél 25 -30 q fa / veder. Tehát kb 100 q fát kell eltüzeli ahhoz, hogy megteljen a tartály, azaz elérje a korom/pernye a becsatlakozást - ekkor már baj lehet. Ez olyan 3 -4 vedernyi mennyiség.  Más : sok olyan kéményt - csatlakozást láttam  --  un. spórhelteknél, ahol a füstcső minimális volt - gyakorlatilag a kijövő csonk csatlakozott a kéménybe olyan 60 cm magassggban. Itt nagyon hamar megtelhetett  a rövid akna - talán szezononként is.

 De ennel dugulásnál orrán száján jött a füst - csak kiszedték azt a   fél veder kormot.

 Azért sokat beszélünk, de még nem tisztáztuk emeletes/sok lakásos vagy egyedi az a ház.

 Az én észrevételeim csak az egyediekre vonatkoznak.

 Emeletes házaknál már sokszorozódhatnak a problémák,  ott jó  az ill. szakemberhez fordulni !

 D.

Előzmény: Törölt nick (1284)