Törölt nick Creative Commons License 2007.05.07 0 0 1284

 Tény : a páralecsapodás miatt viszonylag gyorsan  - na nem egy-két  év alatt -  a kémény felső része fagykárokat szenved/het, de egy totális tönkremenetel minimum 20 év.

 

Ezzel kapcsolatban két dologgal szoktak riogatni.

1. Ha netán mégis gond van -ne adja az ég-, akkor a tulajdonos fog ülni egyéb felelős híján

2. A "félig tönkremenetel" ideje alatt, amikor a habarcs már nem az igazi, egy nagyobb vihar megbonthatja a kémény felső szakaszát, ami szintén balesetveszélyes.

Ezeket nem én mondom, engem is ezzel kergettek őrületbe -pedig nekem nem is a gázkéménnyel volt baj

 

érdekes  a gázos se ennyire szörös szivű. 

Nem kér tervet  ilyenkor.

 

Most írt ebben a topikban valaki arról, hogy ha cserélni akar más típusú kazánra, akkor kell új terv. Csak akkor nem kell, ha azonos működési elvű/teljesítményű kazánra cserélsz. Én viszont arra céloztam, hogy a kazán új lesz, vagyis más teljesítményű/rendszerű. De ehhez sem értek, nekem csak a fatüzeléssel voltak/vannak problémáim.

 

De mi volt a  baj ?? Talána   a két oldal aránya nem volt megfelelő ??

 

Igen. Ez egy 14x25-ös kürtő volt. Tavaly itt kértem segítséget az ügyben. Az első kéményseprő akit kihívtam azt mondta, már valóban szabálytalan, de ne béleltessem mert fatüzeléshez rossz lesz. De én hülye, meg akartam felelni a szabályoknak. Aztán már ott tartottak, hogy teljesen új kémény kell, és vegyek egy előregyártott kéményt. Na azt azért már mégse. Végül kibéleltettem, de azóta szvsz veszélyesebb a kémény mint előtte, mivel a huzata kalap sz*r lett. Ennyit a kéményipari szabályozás hatékonyságáról.

 

"Előfordulhat,de a béleléssel ezt nem lehet megszüntetni!"

 

Meglehetett. Belement egy 140-es cső, ez már szabályos kör alakú. Csak fához, kandallóhoz ótvar. Abban is biztos vagyok, hogy az aluhoz hasonlóan szét fog rohadni az egész 15-20éven belül. 

 

Hagyományos fűtésnél ilyen esetben  előforduhat tűzeset !!

 

Ehhez képest, számos ÚJ épületnél látom, hogy a lambéria simán hozzáér a kéményhez. Sőt, a kéményt legtöbbször még díszléccel is körbeveszik, ahol a lambéria vagy a hajópadló odaér. Mégis átveszik. Amit itt tavaly linkelt egy kéményseprő szakember, hogy alumínium bádoggal kell körülvenni a kéményt a faszerkezetek átvezetésénél, én még sehol nem láttam. Azt mindenesetre nem kétlem, hogy az a jó, biztosabb módszer. De nálam nem ért hozzá a fa, csak 10cm helyett 5cm volt a távolság. Ezt kitöltöttük 4cm tűzálló lapokkal, így már remélem  nem fog kigyulladni semmi. Nekem ezen nem egy 50kW-os kazán csücsül, csak egy 12kW-os kandalló, ami szakaszosan üzemel. 

Előzmény: Dunit (1280)