Törölt nick Creative Commons License 2007.05.06 0 0 1278

Nem vagyok szaki, de azt hiszem, ezzel bőven szívni fogsz. Nem a legolcsóbb, de talán a legegyszerűbb megoldás az lenne, ha egy kéményes céget bíznál meg, akiknek csak az igényeidet adod meg, a többit elintézik helyetted.

Az szinte biztos, hogy gázbekötéses kéményt bélelni kell, mert a gáz égésterméke megeszi az épített kéményt. Ha új kazán lesz, ahhoz eleve méretezni kell a kéményt, amihez terv/szakvélemény is kell.

Ha bontani/újraépíteni kell a szilárdtüzelésűhöz tartozó kéményt, akkor még az építési hatóságnak is be kell jelenteni a dolgot, főleg, mert tetőkibúvót biztosan kérni fognak, az pedig a tetőszerkezet megváltozásával jár. Bár ezt esetleg ki lehet védeni egy kéménylétra megépítésével, akkor megközelíthető lesz a kémény, de nem kell bántani a tetőt, ezért nem építési engedélyköteles -és olcsóbb is-. Mondjuk ettől még a bontásra elvileg engedély kell.

 

Sok jóra ne számíts. Szivatnak ahol tudnak. Nekem is problémám van/volt a kéménnyel, pedig hívtam szakembert még tavaly. Nekem fatüzeléshez kellett a régi kémény, aminek semmi baja nem volt, kiváló állapotban volt, csak épp a kürtő mérete volt antiszabványos. Emiatt majdnem többszázezres kiadásba hajtottak bele a hiénák, de szerencsére egy régivágású, értelmes kéményseprő lebeszélt róla. Végül béleltettem a kéményt, mint egyetlen és viszonylag olcsó megoldás, de azóta egy kalap nem mondom mi lett a kémény. A huzata meg sem közelíti a bélelés előtti értéket, már megbántam az egészet -ismétlem, ez fatüzeléshez értendő, a gázhoz kifejezetten jó a bélelés!-. Most megfelel a szabálynak, csak a füst nem akar kimenni rendesen. Értelmes volt, aki kitalálta ezt a hülyeséget.

És még így is kötekedtek egy sort, mert a kéményhez túl közel vannak a faszerkezetek -bár a gerenda sehol nem ér hozzá, de nincs meg a 10cm-. Végül egy éghetetlen lappal szigeteltük el a kéményt a szerkezetektől, de a bélelés miatt  állítólag ez már amúgy is kevéssé érdekes. Úgyhogy nézd meg azt is, hogy a faszerkezet -pl. a tetőnél-, milyen messze van a kéménytől, mert abba is bele fognak kötni.

Előzmény: fischnek (1276)