harcipincsi Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18202

hogyan lehetne jól (illetve inkább hatékonyan :)) elkölteni

Például:

A 7011 tábornokból és tisztből csinálni kellene mondjuk 2500-t. A fennmaradó rész helyett szerződéses állományt kellene fenntartani.

A civilek számát is kb. harmadára redukálnám.

Eredmény:

2500 tiszt/tábornok; 7500 tts/zls; 18000 szerz. legs.

Az alacsonyabb beosztású/rendfokozatú katona fizetése és juttatásai még egy megemelt fizetés esetén is olcsóbban jönne ki, mint a jóval magasabb fizetésű állománykategória eltartása esetén.

Nem beszélve arról, hogy szükség lenne egy olyan állománytáblára is, ahol nincs zászlóaljanként 9 őrnagyi beosztás, és századonként 13 (szakaszonként 2) főtörzsi beosztás. Ugyanezen munkákat alacsonyabb rendfokozattal is el lehet látni. (Ez csak egy példa volt; akad még néhány; lásd a tábornoki/ezredesi/alezredesi beosztások kiemelkedően magas számát.)

És akkor rá is térhetünk a vízfej kérdésére.

 

eü: 1464 - Feltétlen kell ennyi? Szerintem nem.

vezérkar közv intézményeI: 7741 - És ez? Szerintem még feleslegesebb. Nem beszélve arról, hogy a vezérkar alatt van egy ÖHP. Minek? Vagy az egyiknek, vagy a másiknak nyom nélkül el kellene tűnnie. Szerintem.

 

Hogy ez összességében mit eredményezne? Komolyabb ráfordítás nélkül lehetővé tenné, hogy:

- Ne kelljen külszolgálatok esetében összevadászni az állományt, mint ahogy manapság szokás mifelénk.

- Még az irodában dolgozó szakszik is valamilyen szinten katonák lennének, tehát végszükség esetén bevethetőek honvédelmi, katasztrófavédelmi feladatokra (ellentétben a civilekkel).

- Olcsóbb lenne, így több pénz maradna - a több pénz némileg több fizut jelentene - a magasabb juttatás több jelentkezővel járhatna - a több jelentkező eleve magasabb színvonalat eredményezne.

 

Szép, utópisztikus gondolatmenet volt, mi? Milyen hihetetlen! Pénzügyi ráfordítás nélkül hatékonyabb hadsereg. Hja, megint az álmok! ... Megyek, beveszem a gyógyszerem. ;)

Előzmény: Némedi László __ (18200)