Némedi László __ Creative Commons License 2007.04.24 0 0 18184

csak röviden (a véleményem)

(minden adat a honvedelem.hu költségvetéssel foglalkozó részéből)

 

-először is kérdés, mire akarjuk használni a Honvédséget?

jelenleg azt mondják, hogy missziókra, és talán alap hovédelmi feladatokra (de ezt már nem kellene ennyire elhinnünk).

 

Misszióknál és persze a honvédelemnél, ugye a "harcoló" katona a hasznos, az összes többi overhead, amit relatíve alacsony arányon kellene tartani (tőlem akár ez lehet magas arány, de üzleti életben elég nagy irgum-burgum van, ha a ugyanannyi az overhead, mint a "hasznos" létszám).

 

Ezzel kapcsolatban néhány adat, ami legalábbis problémákat mutat:

-tábornok/tiszt 7011

-zászl/tts: 8247

-sorállomány: 7477

-hallgató: 650

-közalk civil: 6091

-köztiszt. civil: 206

 

--------

szárazföldp: 9060 fő

légierő: 6207

vezérkar közv intézményeI: 7741

eü: 1464

--------------------

 

ehhez tudni kell, hogy a költségvetés kb fele személyi juttatás, és a maradék felét, vagy egy részét, az épületfentartás, vagy pl irodaszer, amit mellesleg a "overhead" használ legjobban (és persze az "overhead" a legdrágább emberek).

 

Fejlesztésre nem olyan sok marad...

ránézésre ki kéne rúgni vagy 3-4000 katonát, többezer civilt, az épületeket eladni, és minden maradék pénzt fejlesztésre és személyi juttatásokra kellene nyomni.

Az tény, hogy közben be kellene jelenteni, hogy nem Honvédségünk van, hanem egy missziós csoportunk, és végszükségre pár hadrafogható katona.

 

Ha más célt tüzünk ki, akkor persze más a helyzet, például ezentúl csak Patyomkin ország leszünk, elárasztjuk tábornokokkal a Natot, és lobbierővel védjük az országot, akkor meg a sorállományt kellene kirúgni, eladni minden épületet és kiköltözni Natoékhoz.

De most egyiket sem csináljuk rendesen...

 

Tehát először célok, majd kökemény végrehajtás...

 

Tudom fájdalmas, amit leírtam, de most már a topik címe jogos, már csak az a kérdés, hogy a látszat helyett mikor merjük kimondani mikor csinálunk a maradékból egy hatékony valamit (aminek a célját ki kellene az országnak közösen találni).

 

 

 

Előzmény: dr_kotasz0831 (18171)