Lalo Creative Commons License 2007.04.23 0 0 3134

A dolgok összekeverése viszont múlik az újságírókon:

 

"Európa legnagyobb páholya, a Francia Nagyoriens" Nagypáholyról van szó, nem páholyról.

 

"A szervezet működését háromszor, ... is betiltották, mígnem 1991-ben Magyar Nagyoriens néven a Csongrád Megyei Bíróság engedélyezte a tevékenységük." Már 1989-ben újjáalakult a Magyarországi Symbolikus Nagypáholy, annak angol irányba fordulása miatt alakult meg 1991-ben a francia orientációjú Nagyoriens.

 

"A rendszerváltás óta mintegy hét páholy alakult hazánkban." Jelenleg 11 Szimbolikus és 9 Nagyorienses páholy létezik, valamint 2 női és egy vegyes. (Legjobb tudomásom szerint.)

 

"Az Európában elterjedtebb, latin ághoz tartozó Magyar Nagyoriens " Hát, talán akkor, ha  Anglia és Írország nem Európa, és az elterjedtség a páholyok számát, nem pedig a tagok számát jelenti.

 

"hazánkban mindössze 300-350 szabadkőműves lehet" Márton László 2006.08.15 07:31:01 (2673) hozzászólásában 500 főre becsülte a két nagy irányzat együttes létszámát, ezen belül ennek felénél valamivel többre a szimbolikusakat. Én akkortájt 600 főre becsültem az összes magyarországi szabadkőműves létszámát, de beleértettem a két női és a vegyes páholyt is.

 

"Nacsády azt is közreadta: jelenleg hét magyar páholy működik, 350 taggal. A Magyarországi Symbolikus Nagypáholy Alkotmánya célul a közerkölcsiség, a művelődés és a felebaráti szeretet terjesztését és a jótékonyság gyakorlását írja elő." Jó lenne látni az eredeti közleményt...

 

"a tagok cégbíróságon bejegyzett egyesületet alapíthatnak, a páholyok alkotmánya pedig az interneten is megismerhető." Nem alapíthatnak! Alkotnak! Az alkotmányok az Interneten egyelőre nincsenek fent. (Az se biztos, hogy valaha is fent lesznek.)

 

 

Előzmény: Lalo (3133)