madarbarat Creative Commons License 2007.04.09 0 0 370
tücsök (Achetidae): földi lyukakban élő, rövid, zömök testű, egyenesszárnyú rovarok nemzetsége.

A madártartók szemszögéből három faj jöhet szóba ezen a néven.

1. a tenyészthető rovarok közül a második legelterjedtebb faj a házi tücsök (Gryllus v. Acheta domesticus). 18-22 mm nagyságú, a mezei tücsöknél világosabb színű, barna v. fekete foltokkal díszített szennyes sárga színű rovar. Bársonyos, finom szőrzet borítja.

A hím csápja hosszabb, a nőstény tojócsöve cc. 0,8-1 cm.

Porba, szemétbe, a padló réseibe szokott petézni. Szerves hulladékokkal, növényi részekkel, gyümölccsel, csíranövényekkel és zöldségfélékkel szokott táplálkozni.

Télvíz idején fagymentes helyen, leggyakrabban pékségekben, sör- és szeszgyárakban, malmokban, ill. üvegházakban tanyázik. Egyenletes melegben folyamatosan szaporodik.

Kozmopolita.

Tőzegaljazattal, a fény elleni védelemmel berendezett terráriumban könnyen szaporítható, s a legtöbb lágyevő is szívesen fogyasztja, sőt, nevel vele. Tenyészanyag a fővárosi állatkertből szerezhető be;

2. a mezei tücsök (Acheta v. Gryllus campestris) nagyobb a házitücsöknél. Már május, június folyamán hallhatjuk zenélni. A fogságot viszonylag jól bírja, de ha nincs kellő tér biztosítva számukra, akkor az agresszív hímek megölhetik egymást;

3. az afrikai kétfoltú tücsök (Acheta v. Gryllus bimaculatus) az előbbi kettőnél ajánlottabb tenyésztésre, mert kisebb helyen nagyobb mennyiségben lehet előállítani és kevésbé ügyesen mászik, így nem kell attól tartanunk, hogy az üvegből készített inszektáriumból kiszabadulnak.

Fotó forrása: http://btbe.de/fotos/Gryllus_bim.jpg

Tenyészanyagot a fővárosi állatkertben lehet beszerezni.

A nevét a hímeknél barnás, a nőstényeknél feketés, a szárnyon jól kivehető két foltjáról kapta. Csak a nőstényeknél valamivel kisebb (!) hímek "dalolnak".

További ötletek, lehetőségek:

http://btbe.de/index_galerie.php?session=7a3b8ca5d8729136d84fc16be69f71fa

(→tücsöktenyészet)

TÜCSÖK