madarbarat Creative Commons License 2007.04.07 0 0 364

Kedves Dracaena!

Az almát még csak-csak, de a grízt nem egészen értem. Bár végülis az olcsó korpát lehet helyettesíteni bármely más, drágább anyaggal. Ami a "szüretelést" illeti, a kukacok vízigénye viszonylag nagy, s ha az almát szeletelve (vagy bármely más növényi hulladékot, pl. a zöldségpucolás során keletkező héjat)  egy nagyobb, félbehajtott szövetdarab közé teszed, akkor azért be fognak mászni, s onnan tálba rázhatod őket.

Nálam enyhén vízbe áztatott szárazkenyérre is a felszínre törekedtek, s a nedves falat közelében tömörültek a lisztkukacok. Ám amikor beindul lágyevőknél az idény, nincs az a mennyiség, mai elég lett volna, ezért gyakran előfordult, hogy az egyik ládát teljesen "lehalásztam", egy nagylyukú tésztaszűrővel átrostáltam az egész korpamennyiséget, s ami fönnakadt a szűrőn, az volt a lisztkukac.

Továbbtenyésztés? nem kell aggodnod, fogsz találni bábot (azt is lehet etetni), belőlük hamarosan bogár lesz, és a folyamat szinte szünet nélkül folytatódik, mindaddig, míg valamilyen atkás fertőződés miatt be nem fuccsol a dolog. (Utóbbit úgy hátráltathatod, hogy csínján bánsz a nedves táplálékokkal.)

 

amerikai kis lisztbogár (Tribolium confusum): e készletkártevőt nevezik tésztabogárnak is.

A madártartók számára nem a kártevése miatt bír jelentőséggel, hanem az által, hogy könnyen tenyészthető és az így nyert lárvái a madarak számára nagy tápértékű állati fehérjeforrások. (Forrás: www.amiciinsoliti.it -  →lisztkukac, →állati fehérje )

lisztbogárliszt
Előzmény: dracaena (362)