409 Creative Commons License 2007.04.02 0 0 1903

"Pedig elég lett volna kinyitni egy régi motoros könyvet,"

Légy szíves egyet-kettőt megemlíteni, had tanuljak! ( szerző, cím )

" Régen a tankok, katonai teherautók stb. válthattak, hogy éppen benzin-szerű, alkohol-szerű vagy gázolaj-szerű tüzelővel menjenek. És nem hiszem, hogy szikragyűjtásúak lettek volna:))"

Valóban nem szikragyújtásúak, legalábbis a diesel motorosok nem. Viszont ezeket úgy hívják, hogy mindenevő, ami azt jelenti, hogy lehet _keverni_ különböző üzemanyagokat egymáshoz. De _tisztán_ benzinnel egyik sem megy! ( voltam katona! Szabadszállás, páncélos ezred )


"Amúgy nem értem, mi a problémád ezzel, a benzinnek nem 0 a cetánszáma, csak a növényolajénál kisebb, ezért nem érdemes túl sokat önteni hozzá. DE lehet."

Igen, lehet hozzá önteni, és javítja a gázolaj, vagy a növényiolaj égési tulajdonságait egy bizonyos mennyiségig. Utána viszont romlanak ezek a tulajdonságok. Tisztán benzinnel a dieselmotor nem működik.

A benzin zárt térben nyomás alatt, csak egy igen pontos keverékarány mellett _gyulladó_ képes. ( 1kg benzinhez 14,7kg levegő kell ) Az ettől eltérő keverékarányt még szikrával sem lehet begyújtani, nem hogy magától gyulladjon. A dieselmotorban pedig a teljesterhelést kivéve, mindíg légfelesleg van, ráadásul többszöröse annak, mint ami a fenti arányhoz szükséges.
Előzmény: Hpg (1898)