kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.04.01 0 0 17913

Harcipincsi!

   Egyszer kétszer már leírtam a véleményem a rangidős tiszthelyettesekkel kapcsolatban. Nyugaton ez nagyon bevált rendszer, mindenki alkalmazza, senki sem vitatja. Velünk magyarokkal az a baj, hogy hajlamosak vagyunk valamit hallomásból megismerni, hebehurgya módon lekoppintani, úgy, hogy képesek vagyunk az átvétel során pont a lényeget kiherélni.Így lesz belőle "hungarikum". Nekem már a "vezénylő" kifejezés sem tetszik. A "senior" az szerintem rangidősnek fordítandó, és jobban tükrözi az egész rendszer lényegét. Az meg különösen felháborított, amikor megindult a "vezénylő" kifejezés körüli szómágia: "a dandár vezénylő zászlós arra való, hogy "vezényeljen", pl. dandár sorakozón "Vigyázz, fogadás jobbról!"-t, majd adja be a jelentést a dandárparancsnoknak." Mondtam az illetékeseknek - mert nálunk Pécsett voltak az első felkészítések - meg vagytok ti őrülve, a dandárparancsnok helyettes vagy a törzsfőnök, meg a teljes tiszti kar pedig végrehajtó szerintetek.

   Szerintem a rangidős tiszthelyettesi rendszer nem degradálja, hanem emeli a tiszthelyettesek, legénységi állomány presztizsét. Néhány példa erre:

   1991, német hk.z. parancsnokságát látjuk vendégül. a parancsnok a felesége után közvetlenül a rangidős tiszthelyettest és feleségét mutatja be, csak ezt követően a helyettesét és a többi tisztet.

   Az US ARMY évkönyvében felsorolják az összes alárendelt alakulatot:garnizon, parancsnok, rangidős tiszthelyettes, elérhetőség.

   Olasz-magyar tüzérségi éleslövészet a 0 ponton. A tűzvezetésben közvetlenül nem érintett fiatal tisztek, tiszthelyettesek kint viháncolnak a tribün nyitott részén, üres kólás dobozokat rugdalnak egymásnak. Kijön a rangidős tiszthelyettes az ezredes mellől, a vihánc abban a pillanatban félbeszakad a hadnagyok, föhadnagyok részéről is.

       Gyula   

Előzmény: harcipincsi (17870)