lg23 Creative Commons License 2007.03.28 0 0 1359

Nagyon röviden, nagyon sarkítva és nagyon szubjektív szemszögből:

 

Az 50-es években azért nem lett a Vasas kirakatcsapat, mert nem volt elég erős a háttere (a Honvéd mögött a HM állt, és a Honvédelmi Miniszter Rákosi után a 2. legnagyobb atyaúristen volt: Farkas Mihály; a Textiles/MTK/Bástya/Vörös Lobogó mögött pedig a 3. számú atyaúristen, Péter Gábor és az ÁVÓ állt. Hozzájuk képest a Dózsa mögött álló BM és a belügyminiszter abszolút súlytalan volt, ami amúgy logikátlan, de ez volt. Ezért is volt gyenge az Újpest a hard kommunizmusban). A Kádár-rendszerben pedig sokkal liberálisabb volt a szemlélet, gyakorlatilag minimális központi irányítássa, gyakorlatilag nem szóltak bele semmibe. Leegyszerűsítve: minden csapat úgy szerepelt, amilyen vezetői voltak.

 

Egyébként szerintem a Vasasnak nem kommunista, hanem szociáldemokrata beágyazottsága volt (bár lehet, hogy ezt rosszul látom) :-D, vagyis nem volt 100%-ig Rákosiék csapata.

 

Érdekes egyébként, hogy a Vasas 1947-49 körül micsoda háttérrel rendelkezett, szerintem a politikai hátszele ekkor, még a Honvéd létrehozása előtt volt a legjobb. Tele voltak klasszis játékossal (Kubala, Tóth III., Lóránt, Szilágyi I., Illovszky, stb.), de mégsem nyertek semmit. Pedig a díszelnökök között ott volt Rákosi, Péter Gábor, Farkas Mihály, Kádár János és még ki tudja, ki mindenki....

 

Hogy aztán 1950-ben miért nem a Vasast nézték ki maguknak, arra ötletem sincs...

 

A Horthy-rendszerről meg annyit, hogy a Vasast vélhetően azért nem tiltották be a 40-es évek végén, mert szociáldemokrata volt, és nem kommunista :) Ugye akkoriban nem okozott gondot egy-egy csapat betiltása. (egy kis politikai kitérő, az egyébként teljesen illegális kommunista pártnak 1943-44 környékén kb. 20-30 tagja-aktivistája lehetett).

 

Az tény, hogy a Vasas színét és nevét is megváltoztatták. Nemzeti Vasas, majd Kinizsi lett belőle, kék-sárgában játszottak. És nem mondom meg, hogy melyik klub segítette tucatnyi játékossal a Vasast 1942-körül, mert TV "lehurrog" :-))))

 

Én az említett esetről egyébként nem tudok. 1943 körülről tudok egy olyanról, hogy félbeszakadt a 'Tromos pályán egy Vasas-Fradi, mert a vendégszurkolók dobálózni kezdtek.

 

Egyébként tudom ajánlani ezt:

http://www.c3.hu/scripta/scripta0/replika/1718/hadas.htm

 

Sok hibája ellenére elég jó kis összefoglaló a lényegről, benne a Vasassal.

Előzmény: Lucilius (1357)